Törvénytelen volt az Ökotárs elleni razzia

Jogerős bírósági döntés szerint jogellenes volt az Ökotárs Alapítványnál tavaly szeptember 8-án tartott házkutatás – értesült a Népszabadság. A bíróság szerint bűncselekmény gyanúja nem állt fenn a szervezet tevékenységével kapcsolatban, így a rendőri fellépésnek nem volt törvényes indoka.
Móra veronikát kísérik a rendőrök
Móra Veronikát kísérik a rendőrök
Reviczky Zsolt / Népszabadság
Amint arról beszámoltunk, az Ökotárs Alapítvány és partnerei székhelyén, illetve az alapítvány egyes munkatársainak lakásán tavaly szeptember 8-án a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai házkutatást tartottak. Az eljárás ellen minden érintett – az Ökotárs Alapítvány, Móra Veronika igazgató és Foltányi Zsuzsa kurátor – panaszt tettek. A Budai Központi Kerületi Bíróság január 23-án kelt határozatában panaszuknak helyt adott, és megállapította, hogy a házkutatás és lefoglalás elrendelése törvénysértő volt, hiszen bűncselekmény gyanúja nem volt megállapítható.

Az alapítvány arról tájékoztatta lapunkat: szemben a kormányzati vádakkal, a bíróság megállapította, hogy a házkutatás idején hűtlen kezelés bűntettének gyanúja egyáltalán nem állt fenn, jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt nyomozás pedig nem volt folyamatban. A Bíróság végzése ellen fellebbezésnek nincs helye.

Az Ökotárs üdvözölte a bíróság döntését, ugyanakkor aggasztónak tartja azt a jelenséget, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda egyértelmű politikai nyomásra törvénysértő házkutatást, lefoglalást hajt végre Magyarországon. A civilek szerint a jogállamiság elveinek és betűjének betartása és betartatása a garancia arra, hogy hasonló eset ne ismétlődhessen meg. – Elvárjuk a mindenkori magyar kormánytól, hogy az állami szerveket ne használja politikai nyomásgyakorlásra, mert ezzel a demokrácia szenved kárt – hangsúlyozta a Népszabadsághoz eljuttatott állásfoglalásában az alapítvány vezetése.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.