Nem tűnt kormányközelinek a nagyon kormányközeli vs.hu

Egészen a költési botrány kitöréséig nem látszott, hogy az MNB-elnök Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltségi körébe tartozó vs.hu a jelenlegi hatalommal, közelebbről Orbán Viktor miniszterelnökkel szimpatizáló portál lenne – állapíthatjuk meg azon cikkek alapján, amelyeket a vs.hu a jegybankelnököt tűzön-vízen át védő kormányfőről írt az elmúlt fél év alatt.

Az vs.hu az Orbánnal kapcsolatos minden történést figyelemmel kísért a titokzatos kuvasz-ügytől a miniszterelnök fizetésén át a Kiss László-botrányig. A címek és a cikkek egyáltalán nem tűntek kormányközelinek, többször előfordult, hogy a lap gúnyolódott is. Lehozott például olyan cikket is, amely szerint Orbán eszét vesztette – mármint az ellenzék szerint –, de írt egy lírai sanzonról is, amely a Hittem neked oly sokáig, Viktor címet viseli, és nem a Fidesz pártelnökének rajongói klubja énekelte fel. A vs.hu nem kímélte a családot sem. A miniszterelnök fia, Gáspár állítólagos afrikai úja, Ráhel terhessége és Corvinuson tartott órája is szerepelt a szalagcímek között” a portálon.

David Cameron brit miniszterelnök januári látogatása, a folyton előkerülő migránsok ügye – egyik cikk szerint „Orbán sem fogja megúszni” –, Putyin meghívása, az Obamával végül „összejött” kézfogás – a külföldi és a diplomáciai hírekkel is hasonló stílusban foglalkozott az oldal.

Ez a hozzáállás a botrány kitörése után sem változott. Orbán elcsaklizta a radikális jobbosok kedvenc kifejezését – adta hírül a vs.hu május 2-án, amikor a miniszterelnök váratlanul elkezdett háttérhatalmakról beszélni. Amelyekről ma is írt az oldal. Orbán szerint ezek Soroshoz köthetőek – olvashatjuk a portálon. (Ehhez képest Matolcsyval szemben a vs.hu meglehetősen elnézőnek tűnt. A jegybankelnökről szóló híreket – a költési botrány kitöréséről szólót is – az MTI-ből vették át.)

Hogy mindez jelez-e valamiféle távolságtartási kísérletet Matolcsy György részéről az Orbán-kormánnyal szemben, azt egyértelműen nem lehet megállapítani. Egyrészt, mert a vs.hu soha nem lépi át ugyanannak a kötelező szenzációhajhászatnak a határait, amely más portálokra is jellemző. Másrészt Matolcsy deklaráltan élvezi Orbán feltétlen bizalmát. Elsőként a Népszabadság írta meg, hogy Matolcsy járta ki Orbánnál a jegybanktörvény módosítását – vagyis hogy ne közpénznek nyilvánítsák azt a vagyont, amellyel az MNB alapítványai rendelkeznek –, és lapunk számolt be először arról is, hogy Orbán azért haragszik Áder János köztársasági elnökre, mert az államfő nem volt hajlandó a szignóját adni a módosításra. És ne felejtsük el azt sem, hogy tavaly februárban a vs.hu megvált az egyik újságírójától, az Átlátszó szerint csak azért, mert ő egy sajtótájékoztatón merészelt Rogán Antal szavába vágni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.