galéria megtekintése

Matolcsy miatt haragszik Orbán a titkosítást megakadályozó Áderre

Mit enged Viktor az elnökválasztáson? – ettől a kérdéstől hangos a sajtó, miután a Hír TV bemutatta felvételét, amelyen a KDNP-s Rubovszky György Áder János köztársasági elnök 2017-es kényszerű távozásáról értekezik társával. A veterán politikus némi késéssel mindent tagad, a Hír TV megcáfolhatatlan bizonyítékkal állt elő, és információnk szerint az értékelés is pontos: Orbán új államfőt szeretne.

Áder János másodszor is kegyvesztetté válhat Orbán Viktor szemé­ben – mondta munkatársunknak egy olyan forrás, aki a miniszterelnökhöz és a köztársasági elnökhöz is közel áll. Értékelésével a két politikus 2006-os elhidegülésére utalt. Ekkor a Magyar Nemzet azzal vádolta meg Ádert, hogy a második elveszített választás után Orbán félreállítását tervezi. A kormányfő mostani eltávolodása egykori harcostársától azt eredményezheti, hogy Áder jövőre, ötéves elnöki ciklusának lejárta után kiköltözhet a Sándor-palotából, mert Orbán új államfőt kíván látni az ország élén.

Rubovszky György (balra) kulcsmondata a Hír TV szerda délutáni adásában
Rubovszky György (balra) kulcsmondata a Hír TV szerda délutáni adásában
Hír TV

Ez az értékelés megegyezik azzal, amit Rubovszky György mondott képviselőtársának a parlament igaz­ságügyi bizottságának ülése előtt. A kijelentés így hangzott: „nem létezik, hogy újraválasszák; a Viktor nem engedi meg". Vas Imre figyelmeztette is a bizottság elnökét, hogy kamerák vannak a közelben. „Ezt a mennyiségű hangot csak nem tudja rögzíteni" – nyugtatta erre fideszes képviselőtársát Rubovszky, aki 22 éve tagja az Országgyűlésnek.

 

A KDNP politikusát a televízió szembesítette a rögzített beszélgetéssel, és akkor nem cáfolt semmit, csak aljasnak nevezte a Hír TV eljárását, ám a Népszabadságnak szerdán Varsóból már azt állította: „Áder Jánosról szó sem volt! Ilyen beszélgetés nem volt". A következő, a televízió által rögzített Rubovszky-mondat pontosan leírta Áder kormánybarát, a visszaküldött törvények újbóli elfogadását lehetővé tévő elnöki felfogását: „ennél ügyesebben egyetlen lényeges kérdést nem adott vissza úgy, hogy megakadályozta volna". Lapunk azonban hiába idézte vissza jól hallható mondatait, a KDNP-s politikus munkatársunknak azt mondta: „Hol hangzott el ilyesmi?"

Rubovszky tagadta, hogy Áder Jánosról beszélt volna. A cáfolat után viszont a Hír TV-nek volt még egy aduja az ingujjában: videóval és hangfelvétellel igazolta, hogy Rubovszky az idézett állítások mellett kimondta Áder nevét és titulusát is. „Engem csak az zavar, hogy amióta képviselő vagyok, a legalkalmasabb köztársasági elnök Áder volt" – mondta Vas Imrének. A fordulat után Rubovszky lapunknak azt állította: a korábbi és az Áderről szóló mondat között nincs összefüggés. Szerinte a Hír TV a saját ötlete alapján rakta össze a mondatait.

A felvétel kapcsán a Népszabadság is igyekezett összerakni, mit mondhatott a parlamenti pozíciója miatt mindig jól értesült – Rogán Antallal és Habony Árpáddal jó viszont ápoló – képviselő, és minden egyéb információt egybevetve az a kép rajzolódik ki, hogy Orbán valóban neheztel a köztársasági elnökre, így korántsem ragaszkodik ahhoz, hogy folytassa. A kormányfőnek a hírek szerint nem tetszett az, hogy Áder nem írta alá a jegybanktörvény módosítását. Az általa kért alkotmánybírósági normakontroll vezetett ahhoz, hogy a bírói testület megtiltotta az MNB-alapítványok közpénzkezelésének titkosítását. „Ami ez után következett, vesszőfutás volt Matolcsy György, de a miniszterelnök számára is" – mondta egy forrásunk, aki szintén úgy tudja, nem a pénzek elherdálója ellen fordult Orbán, hanem a titkok felfedéséhez hozzájáruló Áder ellen. A kormányfő ugyanis a lojalitás hiányát látta a történtekben. Igaz, egy informátorunk szerint később belátta, hogy „Áder nem járhatott el másképp".

A köztársasági elnök szerdán Olaszországban a Szamár-szigeten emlékezett az első világháborús magyar áldozatokra, így a hozzá közel állók sem tudták munkatársunknak megmondani, hogyan reagált (reagált-e) Rubovszky kijelentéseire. Annyit az államfő közvetlen környezetéből elmondtak kérdésünkre, hogy Áder egy ciklusra vállalta az elnökséget, nem készül újabb öt évre, de ha Orbán újra felkérné a posztra, az új helyzetet teremtene, amiről döntenie kellene.

2012. május 2-án Orbán Viktor gratulál az államfővé választott Áder Jánosnak
2012. május 2-án Orbán Viktor gratulál az államfővé választott Áder Jánosnak
Mediaworks

Áder elnöki tevékenységében egyetlen ponton sem érhető tetten az, hogy bárkinek is gesztust tett volna azért, hogy elősegítse ­újrajelölését – értékelt egy forrásunk. Arra a felvetésünkre, hogy mi történne, ha Orbán Viktor mégis felkérné Ádert egy második ciklusra, forrásunk azt mondta: ezt az államfőnek meg kellene fontolnia. Azt azonban biztosra veszi, hogy Orbán Áder mandátumának jövő májusi lejárta előtt maximum 2-3 hónappal fogja kinyitni ezt a kérdést, s az akkori helyzetnek leginkább megfelelő személyt fogja választani az államfői posztra. Ez pedig akár Áder is lehet, aki ennél nehezebb szituációból is jött már vissza.

– Ha nem Áder lesz a jelölt, ő akkor is emelt fővel távozhat a Sándor-palotából – mondták lapunknak, hozzátéve: az elmúlt években a környezetvédelem területén olyan programokat indított el, amelyeket szívesen folytatna. Információnk szerint az elmúlt négy évben volt olyan periódus, amikor Áder hajlott volna egy újabb ciklusra, de forrá­saink szerint kapcsolata a miniszterelnökkel „hullámzó".

Nem is ő volt az első kiszemelt, amikor a Fidesz Schmitt Pál ­2012-es lemondása után új államfő után volt kénytelen nézni. Kövér László volt Orbán jelöltje, de a házelnök maga helyett az akkor még brüsszeli EP-képviselő Ádert ajánlotta. A miniszterelnök ekkorra már megbocsátott egykori harcostársának, akit 2006-ban a Magyar Nemzetben azzal vádoltak: trónkövetelő, azokkal alkot egy társaságot, akik a második elveszített választás után száműznék Orbán Viktort Brüsszelbe. Mint ismert: Orbán maradt, Áder ment Brüsszelbe.

Kapcsolatuk új stációját jelentette, amikor a 2010-es választásokat követő ciklusban – akkor is Kövér javaslatára – a kormányfő felkérte, hogy Brüsszelből segítsen új választójogi rendszert alkotni.

Ugyanakkor ahogy lapunk megírta, Orbán egy tavaszi kormányülés során már elmélázott, mit szólna a katolikus egyház hazai vezetése, ha a kormányfő után a köztársasági elnök is református vallású lenne. Ezzel információnk szerint arra utalt, hogy legszívesebben humán csúcsminiszterét, Balog Zoltánt látná 2017-től a Sándor-palotában.

Orbán jelöl

Megkérdeztük Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, ­igaz-e, hogy a kormányfő „nem engedi" Áder János újraválasztását. Havasi azt válaszolta: a köztársasági elnök megválasztásának rendjét az alaptörvény szabályozza; a jelölési és választási folyamatban az Országgyűlésnek van szerepe. „Parlamenti képviselők véleményének, kihallgatott beszélgetésének értelmezéséhez a miniszterelnök sajtófőnökeként nem tudok segítséget adni" – tudatta még. Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke ugyanakkor idézte a Fidesz alapszabályát, amelyben az áll, hogy a közjogi tisztségeket betöltő személyekre a párt elnöke tesz javaslatot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.