Nem sikerült kinyomozni, honnan volt 240 milliója Simon Gábornak

Lényegében lezárult az MSZP egykori elnökhelyettesének ügyében folytatott nyomozás - tudta meg a Napi Gazdaság. Simon Gábort többek között okirat-hamisítással, adócsalással gyanúsították meg, miután tavaly februárban kiderült, hogy több száz milliós vagyont tart egy bécsi bankszámlán, amelyet nem tüntetett fel képviselői vagyonnyilatkozataiban, és az összeg után adót sem fizetett.

Azt az eljárás során nem sikerült kiderítenie a nyomozóknak, hogy milyen forrásból származik az eltitkolt 240 millió forint. Az egykori képviselő nem segítette a rendőrség munkáját, kihallgatások során ugyanis nem tett érdemi vallomást.

Simon az eljárás során visszafizetett több mint 128 millió forint adóhátralékot. Ennek a lépésnek a lényege a védekezés szempontjából egyértelműen az, hogy költségvetési csalás gyanúja esetén a kettőtől nyolc évig terjedő büntetési tétel korlátlanul enyhíthető, ha a gyanúsított még a vádirat benyújtása előtt megtéríti az okozott kárt. A Napi Gazdaság szerint ezért előfordulhat, hogy az egykori MSZP-s politikus nem, vagy csak nagyon rövid időre kerül majd börtönbe.

Az pedig szinte bizonyosra vehető, hogy a bécsi bankszámlán parkoltatott vagyon megmaradó részével - több mint 100 millió forinttal - minden további nélkül rendelkezhet majd a volt szocialista országgyűlési képviselő.

Más a helyzet a Magnet Banknál fellelt 75 millió forinttal. Emlékezetes, hogy Simon azt állította: csak magyar állampolgársággal rendelkezik, nincs Bissau-guineai útlevele. Az úti okmány pedig, amellyel a budapesti Magnet Bankban számlát nyitottak a nevére, nem létezik. Az persze tény, hogy a pénzintézetnél nyitottak számlát Gabriel Derdak néven, ám a hatalmas összegért borítékolhatóan senki nem jelentkezik majd.

Az MSZP akkori elnökhelyettesét 2014. március 12-én helyezték előzetes letartóztatásba, majd a bíróság két hónappal később házi őrizetét rendelte el. Simon - mint az az eljárás során világossá vált - kiváló kapcsolatot ápolt az azóta elhunyt Welsz Tamással, aki más kétes ügyletei mellett afrikai útlevelekkel is üzletelt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.