Zárolták Simon Gábor eltitkolt osztrák bankszámláját

Kilenc hónap kellett hozzá a bürokrácia miatt.

Németh Szilárd, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke a testület keddi ülésén felkérte az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját: a testület következő ülésére készítsen jelentést arról, milyen nemzetbiztonsági kockázatokat rejthet a Simon-ügy.

Az eltitkolt külföldi bankszámlán százmilliókat parkoltató Simon Gábor ügyét Németh Szilárd kezdeményezésére vette napirendjére a bizottság, miután kiderült, hogy az MSZP egykori elnökhelyettese nemrég 128 millió adóhátralékot fizetett be az adóhatóság számlájára. Németh tudni akarta, hogy Simon milyen forrásból rendezte adótartozását, s hogy miért csak november 17-én zárolta a bíróság a már februárban meggyanúsított volt politikus bankszámláját.

A bizottsági ülést követően Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője újságírók előtt elmondta: miután a nyomozóhatóság február 18-án gyanúsítottként hallgatta ki Simon Gábort, haladéktalanul elrendelte a volt képviselő korábban eltitkolt bécsi bankszámláján tartott összeg ideiglenes zár alá vételét. E kérésnek az osztrák hatóságok már február 24-én eleget is tettek. Arról tehát Simon bizonyosan nem utalhatott senkinek. Közben jogsegély keretében kérték a számlán lévő összeg lefoglalását.

Simonnak azonban, mint ma már köztudott, több eltitkolt külföldi bankszámlája volt, amelyeket viszont a szóban forgó intézkedések nem érintették. Németh Szilárd szerint a zárt ülésen sem derült ki, hogy ki és milyen számláról fizette ki Simon 128 milliós adóhátralékát, de Keresztes Imrére, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetőjére hivatkozva a képviselőkkel azt közölte: ez a büntetőeljárás során kideríthető; a nyomozás érdekében azonban erre a kérdésre a képviselőknek sem válaszoltak.  Németh közölte: ha a jövő héten sem kapnak megnyugtató választ az ügy esetleges nemeztbiztonsági vonatkozásairól, kezdeményezni fogja, hogy a testület ténymegállapító vizsgálatot indítson az ügyben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.