Simon Gábor hétszer hallgatott

Cáfolja a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy egy helyben állna a Simon-ügy nyomozása. A jelenleg mintegy 107 millió forintos adócsalással gyanúsított egykori MSZP-elnökhelyettes ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint még válaszokat várnak több külföldi jogsegélykérelmükre. Emellett a vádhatóság elemzői is vizsgálják még az iratokat, és a kirendelt igazságügyi szakértők közül sem mindenki fejezte be a munkáját.

 

Simon Gábor – a szótlan expolitikus
Simon Gábor – a szótlan expolitikus
Földi Imre / Népszabadság

„Két és fél hónapja hozzá sem szólt Simonhoz az ügyészség” – írta az egykori politikus védőjére hivatkozva az Origo. Erre reagálva a Központi Nyomozó Főügyészség azt közölte, hogy az ellene indított eljárás kezdete óta hétszer hallgatták ki Simon Gábort. Azaz csak hallgatták volna. Ő ugyanis – mint megtudtuk – érdemi vallomást egyik kihallgatásán sem tett, és a kérdésekre sem volt hajlandó válaszolni. Az utolsó folytatólagos gyanúsítotti kihallgatása novemberben volt, ám a büntetőeljárási törvény értelmében a gyanúsított bármikor önként jelezheti az ügyészségen, hogy vallomást kíván tenni.

– Van az ügyészségnek egy határozott állítása, miszerint védencem adócsaló. Meggyőződésem, hogy a kialakult helyzetben az ügyészség dolga, hogy összeállítson egy vádiratot, és abban bizonyítékokkal alátámassza az álláspontját. Nem nekünk kell bizonyítanunk az ártatlanságunkat – közölte Nagy István, aki a Hír TV-ben elmondta: a 128 milliós adóhátralékról szóló adóhatósági határozatot Simon megfellebbezte (de az enyhébb büntetés reményében azért befizette a pénzt). Másodfokon azonban helyt adtak fellebbezésének, az adóhatósági határozatot hatályon kívül helyezték, így az adóhátralék ügyében indult eljárást elölről kell kezdeni.

Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a Népszabadság kérdésére válaszolva nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, hogy a Simon-ügy minősítését mennyiben befolyásolhatják a külföldi jogsegélykérelmekre adott válaszok – már ha megérkeznek.

Emlékeztetőül: a Simon-ügy kirobbanásakor még csupán egy 240 ezer eurót rejtő bécsi bankszámláról volt szó, amelyről jóval később Simon azt állította, hogy az azon lévő pénznek ő csak vagyonkezelője volt. Később a sajtóban napvilágot láttak olyan hírek, miszerint a volt szocialista politikusnak Ausztriában és Svájcban több városban és bankban is voltak eltitkolt (értsd: a képviselői vagyonnyilatkozatában fel nem tüntetett) bakszámlái, amelyeken a hivatalosan eddig még meg nem erősített, de nem is cáfolt hírek szerint jelentős összegeket „parkoltatott”. Eddig nem derült ki, hogy honnan származnak a szóban forgó számlákon tartott – összességében – százmilliók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.