'Adócsaló cégekből húzott párthasznot a Fidesz'

Orbán Viktor és a Fidesz is hasznot húzott a párthoz közeli, gyanús körülmények között eltűnt adócsaló cégekből - jelentette ki Nyakó István MSZP-szóvivő. Az elsíbolt százmilliók a cégek tulajdonosait gazdagítják, ám a számlát a magyar emberekkel fizettetik meg. "Orbán Viktor és milliárdos bandája" ugyanazt folytatják, amit évekkel ezelőtt elkezdtek.

A Fidesz és személy szerint Orbán Viktor pártelnök is hasznot húzott a párthoz közeli adócsaló cégekből - mondta Nyakó István, az MSZP szóvivője vasárnap. Az elsíbolt százmilliók a gyanús körülmények között eltűnt cégek tulajdonosait gazdagítják, miközben a számlát a magyar emberekkel fizettetik meg - közölte a kormánypárti politikus,  megjegyezve: "Orbán Viktor és milliárdos bandája" ugyanazt folytatják, amit évekkel ezelőtt elkezdtek.

Nyakó István ismertetése szerint az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) a Fidesz választmányi elnöke, Kövér László sógornőjének cégeit vizsgálja, amelyek több százmillió forintos köztartozást halmoztak fel. Ugyancsak eljárás folyik a Kövér László testvére, Kövér Szilárd által alapított Magyar Egyetemi Kiadó Kft. ellen is. A cégnek nincs pénze kifizetni tetemes köztartozásait, Orbán Viktornak azonban át tudtak utalni 18 millió forintot, amely végső soron az adófizetőket illette volna meg.

A Népszabadság csütörtökön írt arról, a cégbíróság július 25-éig várja a bejelentéseket a súlyos, százmillió forint feletti köztartozást maga után hagyott nyomdák tulajdonosa, a MED 21 Ügynöki Kft.-vel kapcsolatban. A lap szerint a keresett cégvezető Bakos Erika, Meggyes Tamás esztergomi polgármester kabinetfőnöke, Kövér Szilárd felesége.

Lapunk egy hónappal korábban, június 4-én írt arról: a több mint százmillió forint adóval és a munkásai bérével is elmaradásban lévő Királyi Magyar Egyetemi Nyomda Rt. felszámolása és a cégjegyzékből való márciusi törlése után ezúttal annak tulajdonos cégét, a MED 21 Kft.-t szünteti meg a bíróság, mert nem találják székhelyén. A kiadó kiugróan magas honoráriumot, 18 millió forintot fizetett Orbán Viktornak A történelem főutcáján címen 2003-ban kiadott könyvért, amit a Fidesz elnökének beszédeiből állított össze Schmidt Mária.

Nyakó István mindezzel kapcsolatban azt mondta, Orbán Viktor szombaton pártkasszának nevezte a krízisalapot, politikai ellenfeleit pedig adócsalóknak, nyilván magából indult ki. Emlékeztetett arra, hogy a krízisalap milliárdjait a helyi önkormányzatok osztják ki a nehéz helyzetbe került családoknak. Fideszes önkormányzat most több van, ezért a pártkassza elszólás több mint elgondolkodtató - fogalmazott.

Az  MSZP szóvivője felidézett több ügyet is, például az Orbán-család bányáival és a szőlészeteivel kapcsolatosat. Mindenkinek ismerősen cseng Kaya Ibrahim, Josip Tot és Simicska Lajos, az APEH korábbi elnökének neve is, hiszen az ő közreműködésükkel tűnt el mintegy negyedmilliárd forintos adótartozással több Fideszhez közeli cég. Simicska Lajos "Orbán bizalmasaként és az APEH elnökeként adócsalásból származó százmilliókat hagyott bűnözőknél, a cehet pedig a magyar polgárok fizették".

"A legnagyobb ellenzéki párt pénzéhsége nem csillapodott az elmúlt évek során. Most kiderült, hogy a módszereik sem változtak" - hangsúlyozta Nyakó István. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a párt országos választmányának szombati budapesti tisztújító ülésén úgy fogalmazott, a kormány nem más, mint "politikai adócsalók gyülekezete". Azt mondta: aki "a szocialisták által kitalált" szolidaritási alapba befizet, az valójában egy MSZP-s választási pártkasszába fizet be. E szolidaritási alap helyett vissza kellene tenni azt a pénzt, amit elloptak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.