Simon-ügy: Mesterházynak adott igazat a bíróság

A szocialista pártelnököt jobboldali ellenlábasai citálták bíróság elé, amiért nem jelent meg a nemzetbiztonsági bizottság előtt, de lyukra futottak.

Megszüntette a Mesterházy Attila ellen indított szabálysértési eljárást a Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán. Az MSZP elnökét a nemzetbiztonsági bizottság kormánypárti és jobbikos tagjai jelentették fel, amiért szerintük akadályozta a testület ténymegállapító vizsgálatát a Simon-ügyben. A bíróság viszont Mesterházynak adott igazat.

Mesterházy a bíróság előtt
Mesterházy a bíróság előtt
Földi Imre / Fotó

Radácsyné Karsai Zsuzsanna bíró lényegében minden ponton elfogadta a pártelnök és védője, Czeglédy Csaba védekezését, és megállapította, hogy Mesterházy nem követett el szabálysértést. Mesterházynak nem volt megjelenési kötelezettsége a bizottság előtt, mivel nem volt titkosszolgálat tagja, irányítója vagy felügyelője, márpedig a nemzetbiztonsági törvény ezt csak számukra írja elő.

A pártelnök mindazonáltal írásban válaszolt a megkeresésre, vagyis nem akadályozta a bizottság munkáját. A bírónő szerint a levél, amelyet az MSZP elnöke küldött a testületnek, elfogadható választ adott arra a kérdésre, amit – az ülés jegyzőkönyve szerint – feltettek volna neki, vagyis közölte: nem tud arról, hogy a szocialista frakcióból bárkinek is lenne a magyar mellett másik állampolgársága. Ez Simon Gábor egykori MSZP-elnökhelyettes állítólagos bissau-guineai papírja miatt foglalkoztatta a bizottságot.

A bíróság azt is megállapította, hogy Mesterházy a szabálytalan idézés ellenére válaszolt a bizottságnak. Az idézést ugyanis nem postai úton, a lakcímére küldték, hanem a képviselői irodaházba kézbesítették, ahol olyanok vették át – a szocialista frakció egyik titkárnője és egy postázói alkalmazott –, akiknek erre nem volt meghatalmazásuk. A bíróság szerint az idézést az MSZP székházába vagy Mesterházy lakcímére kellett volna küldeni. Ráadásul az a követelmény sem teljesült, hogy az idézés és a meghallgatás között legalább nyolc napnak kell eltelnie (Mesterházyt a nyolcadik napra idézték be). A bíróság szerint a pártelnök arra is joggal hivatkozott, hogy a kérdéses időpontban kampánykörúton volt. A nemzetbiztonsági bizottság ugyanis a parlamenti választás előtt három nappal, április 3-án akarta meghallgatni az MSZP elnökét.

Bírósági szelfi
Bírósági szelfi
Földi Imre / Fotó

A pártelnök egyébként azzal is érvelt a bíróságon, hogy a testület elé idézése a Fidesz kampányának része volt. Nem tudott volna többet mondani annál, amiről levélben tájékoztatta a bizottságot, azaz hogy tudomása szerint az összes szocialista képviselő kizárólag magyar állampolgárságú, ám ennek kivizsgálására nincs jogköre. Ugyanakkor – emlékeztetett – benyújtottak egy törvényjavaslatot, amely arra kötelezte volna az országgyűlési képviselőket, hogy vagyonnyilatkozatukban hozzák nyilvánosságra állampolgárságukat, ezt azonban a Fidesz nem vette napirendre.

Mesterházy a végzés ismeretében újságíróknak azt mondta: a kormánypárt a bizottsági többségével visszaélve meg akarta hurcolni, be akarta sározni a kampány hajrájában. Azt is nehezményezte, hogy a bizottság jobboldali tagjai nem mellékelték a feljelentésükhöz azt a levelet, amelyet a testületnek küldött.

Most először került egyébként bíróság elé olyan ügy, amely a nemzetbiztonsági bizottság munkájának akadályozása miatt indult, ez ugyanis csak január óta számít szabálysértésnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.