Mesterházyt nem hívták, így nem is megy el

Nem vesz részt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kedd délutáni ülésén Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt, miután nem kapott meghívót a testület tanácskozására – tudta meg a Népszabadság.

Úgy tudjuk, hogy az MSZP elnöke kedden Nyíregyházán és négy másik vidéki kampányeseményen vesz majd részt a bizottsági ülés helyett.

Mesterházy Attila meghallgatását a Fidesz kezdeményezte korábban, illetve egész pontosan csak jelezte ezzel kapcsolatos szándékát egy közleményben. A kormánypártiak elsősorban a Simon-ügyben szerettek volna információkat kapni a pártelnöktől, többek között azzal kapcsolatban, hogy lehetnek-e még olyan szocialista politikusok, akik afrikai útlevéllel is rendelkeznek.

Ahhoz azonban, hogy egy parlamenti képviselőt meghallgassanak a testület előtt, meg kell felelni a vonatkozó törvényi előírásoknak. Eszerint ha a testület „ténymegállapító vizsgálatot folytat le", úgy azokat a személyeket, akik irattal vagy egyéb információval rendelkeznek, „közreműködésre kötelezhetnek". A meghallgatáshoz viszont a bizottság elnökének postai úton kell idézést kézbesíttetnie az érintettnek, benne a teljesítésre szóló határidővel.

A törvény előírja, hogy az idézett személynek a meghallgatását megelőzően legalább nyolc nappal meg kell kapnia a meghívót. Jelen esetben Mesterházy nem kapott hasonló dokumentumot, miután formálisan a meghallgatását senki nem kezdeményezte. Ennek megfelelően az MSZP elnökét legkorábban egy hét múlva hallgathatják csak meg.

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke sajtótájékoztatón azt közölte: a keddi ülésen a testületnek tájékozódnia kell arról, hogy Welsz Tamásnak, a Simon-üggyel összefüggésbe hozott, csütörtökön elhunyt vállalkozónak voltak-e titkosszolgálati kapcsolatai akár Magyarországon, akár más államban. Molnár szerint a rendőrségbe vetett bizalom miatt fontos mielőbb tisztázni Welsz Tamás halálának körülményeit, hiszen egy rendőrautóban lett rosszul, és azóta ellentmondásos hírek jelentek meg a történtekről.

Az ülésre a Belügyminisztérium és az irányítása alá tartozó szolgálatok, továbbá az Információs Hivatal vezetőit, és az országos rendőrfőkapitányt is meghívták. Mesterházy Attila esetleges meghallgatásával kapcsolatban a politikus megerősítette, hogy az MSZP elnöke nem kapott meghívót. „Ha lesz ilyen meghívás, a pártelnöknek kell eldönteni, részt vesz-e egy későbbi ülésen. Megjelenési kötelezettsége akkor van, ha a bizottság tényfeltáró vizsgálatot folytat, ám ilyenről még nem döntöttek" - tette hozzá a bizottság elnöke.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.