Mégis ránk marad a használt paksi üzemanyag?

Nem tartalmazza a márciusban újraírt üzemanyag-szállítási szerződés a kiégett paksi fűtőelemek Oroszországba történő visszaszállítását – erre a következtetésre jutott Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője. A politikus pert indít a miniszterelnökség ellen a dokumentum nyilvánosságáért.
Mint emlékezetes, 2014-ben az oroszokkal a paksi bővítésről titokban megállapodó Orbán-kormánynak az volt a fő érve az orosz fél kiválasztása mellett, hogy ezzel megoldódik a kiégett fűtőanyag elhelyezése is, mivel a használt üzemanyagkazettákat visszaküldjük a feladónak. Úgy tűnik azonban, hogy erre mégsem lesz lehetőség: Jávor értesülései szerint a jelenlegi üzemanyag-szállítási kontraktus már nem tartalmazza a visszavételi opciót.

A PM EP-képviselője nyár elején olyan információk birtokába jutott, amelyek szerint a márciusban újraírt (eredetileg az orosz félnek szállítási monopoljogot biztosító, emiatt az Európai Bizottság szűrőjén fennakadt) szerződésben – az eredeti megállapodással ellentétben – már nincsenek benne a kiégett fűtőelemek Oroszországba feldolgozásra való visszaszállítását biztosító rendelkezések. A helyzet tisztázása érdekében Jávor Benedek júliusban adatkéréssel fordult a Miniszterelnökséghez, tájékoztatást kérve a szerződés kérdéses rendelkezéseiről. A MEH – a rendelkezésre álló 15 napos határidőt több mint négyszeresen túllépve – szeptember 24-én küldött válaszában megtagadta az információ kiadását, arra hivatkozva, hogy az minősített adat.

A magyar EP-képviselő álláspontja szerint a kiégett fűtőelemekre, azaz a nukleáris hulladékra vonatkozó adat közérdekű környezeti információ, amelynek megismeréséhez jelentős közérdek fűződik. Ezért a Fővárosi Bírósághoz fordult, hogy a bíróság vizsgálja felül a Miniszterelnökség döntésének jogszerűségét. Tekintettel arra, hogy a szóban forgó adatok minősítettek, a per lefolytatása érdekében a bíróságnak a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hivatalhoz kell fordulnia, kérve az ún. titokfelügyeleti eljárás lefolytatását a hatóságtól. A NAIH-nak ennek során kell mérlegelnie, hogy indokolt-e a szerződés egészének vagy egyes részeinek titkosítása.

Jávor korábban már maga is kezdeményezett titokfelügyeleti eljárást az adatvédelmi hatóságnál a paksi szerződésekkel kapcsolatban, Péterfalvi Attila hivatala azonban idestova fél éve nem válaszolt a képviselő beadványára.

A politikus lapunknak azt is elmondta: a paksi bővítéshez időközben elkészített környezeti hatástanulmány szintén azt tartalmazza, hogy a kormány alapvetően a hulladék magyarországi elhelyezésével számol – ez is azt a gyanút erősíti, hogy lemondtak a visszaszállítás lehetőségéről.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.