Már 70 milliárddal tartoznak a kórházak

Még a költészet napja előtt a kormány elé kerül az egyebek mellett a kórházi adóssággal is ­foglalkozó intézkedéscsomag – tájékoztatta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár a kórházi vezetőket. Az eredeti tervek szerint már tegnap az új rendszerben kellett volna működniük a kórházaknak, ám egyelőre csak annyi történt, hogy a sebtében összerántott főigazgatók meghallgathatták, milyen bizottságok felügyelete mellett, milyen elvek mentén épülhet majd ki az adósságmentesen gyógyító ellátórendszer.

Az egészségügyi intézmények adósságrendezésére – a korábbi ígéret szerint – 60 milliárd forintot szán a kormány: az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) április elsejével átvette volna a kórházak teljes adósságát, és ezzel az intézmények terhei eltűntek volna. Ám ez a lépés egyelőre elmaradt. Igaz, közben az is kiderült, hogy 60 milliárd már rég nem elég az adósságrendezésre, az intézmények tartozása a legutóbbi, feb­ruári adat összesítésekor már valamivel több mint 70 milliárd forint volt. Lapunk úgy tudja: Ónodi-Szűcs Zoltán, az ÁEEK főigazga­tója már az adósságrendezésről szóló kormánydöntés előtt egyeztet a legnagyobb hitelezőkkel. Az érintetteknek a kórházakkal is igazoltatniuk kell, ténylegesen mekkora a követelésállomány. A kisebb követeléseket közvetlenül a kórházak fizetik majd ki a cégeknek.

A főigazgatókat most tájékoztatták arról is: a jövőben szétválik a kórházak szakmai, illetve gazda­sági felügyelete. Mint arról korábban lapunk beszámolt: erre külön bizottságok alakulnak megyénként, a fővárosban pedig több grémium is létrejöhet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.