Lemondott a BKV vezérigazgatója

Várszegi Gyula azonnali hatályú lemondását Tarlós István elfogadta. A vezetőknek kifizetett prémiumok állnak a háttérben.

Várszegi Gyula, a BKV Zrt. vezérigazgatója a mai napon írásban felajánlotta azonnali hatállyal történő lemondását Tarlós István főpolgármesternek. A főpolgármester a lemondást elfogadta – tájékoztatta lapunkat a Budapesti Közlekedési Központ. A lemondást hivatalosan nem indokolták.

Szűcs-Somlyó Mária, a főváros kommunikációs igazgatója azonban nem tagadta, hogy a hirtelen távozás mögött a prémiumok kifizetése húzódik. Bár Tarlós István nem vitatta a kifizetések jogosságát, de politikai szempontból rendkívül időszerűtlennek tartotta a csődközelben lévő cég vezetőjének döntését. Várszegi Gyula azonban úgy vélte, hogy a munkaszerződésekben szereplő juttatásokat ki kell fizetni. A beszélgetés végén a vezérigazgató felajánlotta lemondását. 

A kiosztott prémumokat nem fizettetik vissza a dolgozókkal.

Várszegi utódjáról várhatóan a jövő héten születik döntés. A vezérigazgató kinevezésének joga a főpolgármesteré. A cég jelenlegi pénzügyi helyzetében az látszik a legvalószínűbbnek, hogy Várszegi gazdasági helyettesét, Bolla Tibort nevezik ki megbízott vezetőnek. A vezérigazgatói pályázatot ugyanis mindaddig nem érdemes kiírni, amíg a BKV túl nem jut a csőd fenyegetésén. Addig ugyanis legfeljebb "őrültek és kalandorok" jelentkezésére számíthatna a városvezetés. 

Várszegi Gyula, a BKV igazgatótanácsának elnöke 2011 szeptemberében Kocsis Istvántól vette át a BKV vezetését. Az elmúlt napokban sűrűsödtek a problémák a régóta csőd szélén billegő cég körül: megnyirbált juttatásaik, kollektív szerződésük felmondása és a cég finanszírozásának bizonytalanság miatt a dolgozók tüntettek a székház előtt, Orbán Viktor közölte, hogy az állam nem fogja megmenteni a társaságot ("nem finanszírozza a végtelenségig"), ráadásul vezetői jutalmakkal kapcsolatos hírek is borzolták a kedélyeket.

Csütörtökön a mainap.hu megírta: több százmillió forintnyi prémiumot fizettek ki vezető beosztású munkavállalóknak vezérigazgató-helyettesi szinttől lefelé, egészen a művezetői szintig – vagyis a legalacsonyabb vezetői beosztásig – osztották ki a pénzeket. Igazgatók, főosztályvezetők, osztályvezetők, üzemvezetők részesültek a prémiumokból.

A BKK vezetője, Vitézy Dávid az MTI-nek Várszegi Gyula bejelentését megelőzően azt mondta: ha valóban kifizetés történt, arról a cég vezetői sem Tarlós István főpolgármestert és a város vezetését, sem pedig a BKK-t nem tájékoztatták. Vitézy Dávid arról is beszámolt: a főpolgármester vizsgálatot rendelt el a BKV-s prémiumok kifizetésével kapcsolatban, amelynek jövő hét elejére lesz eredménye, illetve azzal összefüggésben akár személyi változások lehetőségét is felvetette a BKV vezetésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.