Lemondott a nőverésért elítélt polgármester

A kedden kihirdetett jogerős elmarasztaló ítélet után néhány órával bejelentette lemondást Balogh József polgármester. Időközi választás következik.

Nem mentesítette a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alól Balogh József fülöpházi polgármestert a Kecskeméti Törvényszék, amely kedden hirdetett jogerős ítéletet abban az ügyben, amelyben a polgármestert, volt fideszes országgyűlési képviselőt súlyos testi sértéssel vádolták.

A törvényszék megváltoztatta a Kecskeméti Járásbíróság elsőfokú ítéletét, amely 420 ezer forint pénzbírságot tartalmazott, és 10 hónap, végrehajtásában két évre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki. Ez azt jelenti, hogy Balogh az önkormányzati törvény alapján méltatlanná vált a poszt betöltésére. Ha nem mondott volna le, akkor a képviselő-testületnek kellett volna határozatot hoznia a méltatlanságáról, és ha a testület ezt elmulasztja, vagy törvénysértő határozatot hoz, akkor a megyei kormányhivatal kezdeményezi ugyanezt.

Holnap lesz testületi ülés Fülöpházán, ahol napirendre kerül az ügy, a helyi önkormányzati hivatalból származó információnk szerint a képviselők tudomásul veszik Balogh lemondását. Az ügyeket az alpolgármester viszi tovább mindaddig, míg időközi választáson új polgármestert nem választanak. Erre valamikor ősszel kerülhet sor. Nem lehet egy napon az ügydöntő országos migránsügyi népszavazással, ezért a helyi választási bizottság megvárja, hogy annak időpontját mikorra írja ki az államelnök. Balogh József nem indulhat ezen a polgármester-választáson, mivel a próbaidő, ameddig nem kaphat erkölcsi bizonyítványt, nem jár le addig. Az ő bukása csak a polgármesteri poszton jelent új választást – a testületi tagok maradnak a helyükön.

Mint arról többször beszámoltunk, Balogh 2013. április 28-án egy lakodalomból hazatérve, ittasan kétszer nagy erővel arcon ütötte élettársát. Az asszony fotókat készített vérző sérüléseiről és véres ruháiról. Noha arccsontja és járomcsontja is eltört, egy hét után visszaköltözött Baloghhoz, az elsőfokú tárgyaláson kéz a kézben jelent meg vele, és a felmentését kérte.

A Kecskeméti Törvényszék a súlyosbító körülményekre hivatkozva változtatta a pénzbüntetést felfüggesztett szabadságvesztésre. Az ítélet indoklásában többek között szerepel: az olyan közéleti szereplőknek, amilyen egy országgyűlési képviselő, illetve egy polgármester, a magánéletükben is példát kell mutatniuk. Balogh a sajtónak először arra hivatkozott, hogy élettársa azért sérült meg, mert átesett a család vak komondorán. Az elsőfokú bíróság elfogadta, hogy a büntetőeljárásban már teljes körű feltáró, beismerő vallomást tett, a másodfokon eljáró bírói tanács azonban azt hangsúlyozta: mindig csak azt ismerte be, amire amúgy is bizonyítékok merültek föl.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.