galéria megtekintése

Felfüggesztett börtön a komondoros Baloghnak – búcsúzhat a polgármesterségtől is

A Kecskeméti Törvényszék kedden 10 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Balogh Józsefet, aki 2013-ban kétszer úgy arcon vágta élettársát, hogy eltörtek a csontjai. Nem mentesítették előzetesen a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alól – ezért nem maradhat Fülöpháza polgármestere sem.

Fotó: Zsámboki Dóra / Petőfi Népe

A szabályszerű idézés ellenére nem jelent meg kedden a Kecskeméti Törvényszéken, a másodfokú tárgyaláson Balogh József, Fülöpháza polgármestere. Balogh az elkövetés idején a Fidesz országgyűlési képviselője is volt, ám a botrány kipattanása után lemondott mandátumáról. A volt képviselőt súlyos testi sértéssel vádolta az ügyészség. Első fokon a Kecskeméti Járásbíróság 420 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a politikust, aki 2013. április 28-án, egy lakodalomból hazatérve, ittasan két nagy erejű ütést mért élettársa, Szigeti Lászlóné arcára. Az asszony arccsontja és jobboldali járomcsontja is darabosan eltört az ütések következtében.

Az ügyet különösen emlékezetessé tette, hogy a médiának adott első nyilatkozataiban Balogh azt állította, élettársa attól sérült meg, hogy átesett az udvaron tébláboló vak komondoron. Az asszony segítséget kért a sógornőjétől. Mobiltelefonnal fotókat készítettek vérző arcáról és véres ruháiról. Az asszony a kórházban az orvosoknak elmondta, hogy Balogh József verte meg. Néhány nap múlva azonban megbocsátott élettársának, és visszaköltözött hozzá. Az elsőfokú tárgyaláson kéz a kézben jelentek meg, ügyvédjük tájékoztatása szerint több mint három éve helyreállt és zavartalan az életközösség köztük.

 

Az elsőfokú bíróság nyomatékos enyhítő körülményként értékelte Balogh javára az idő múlását, azt, hogy a nyomozás során egyértelmű beismerő vallomást tett, továbbá, hogy a sértett megbocsátott neki, és helyreállította az életközösségüket. Az elsőfokú ítéletet Balogh és ügyvédje elfogadta, az ügyészség azonban eredeti indítványának elfogadása érdekében fellebbezett. Az ügyész a másodfokú tárgyaláson is kifejtette: a járásbíróság a büntetés mérlegelésekor túl nagy jelentőséget tulajdonított az enyhítő, és túl csekélyet a súlyosbító körülményeknek.

Fotó: Zsámboki Dóra / Petőfi Népe

Az ügyész szerint Balogh a büntetőeljárás során is többször változtatta vallomását – mindannyiszor annak érdekében, hogy felelősségét csökkentse. A vádhatóság szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a bűncselekményt alkohol hatása alatt követte el, családtagja sérelmére. A társadalom mind kevésbé tolerálja a családon belüli erőszakot, és a bírósági ítéletnek is figyelembe kell vennie ezt az igényt. Az ügyész ezért felfüggesztett börtönbüntetést kért, továbbá a próbaidő tartamára pártfogó felügyelő kirendelését a vádlott mellé. Kérte, kötelezzék Baloghot indulatterápiás foglalkozásokon való részvételre.

A védő szerint a járásbíróság kellő súllyal értékelte mind a mentő, mind a súlyosbító körülményeket. Az idő múlását ugyanis nem lehet figyelmen kívül hagyni. Balogh ellen ugyanis már több mint három éve folyik büntetőeljárás. Ez idő alatt lánygyermeke rákbetegséget kapott, orvosi kezeléséről és ellátásáról is kellett gondoskodnia. A társadalom azt sem hagyhatja figyelmen kívül, hogy mind a sértett, mind a helyi közösség megbocsátott Balogh Józsefnek. Élettársa egy hét után visszaköltözött hozzá, Fülöpháza lakossága pedig 2014-ben nagy fölénnyel újra polgármesterré választotta.

Az ügyvéd ezúttal is bírálta a Balogh ellen folytatott médiahadjáratot, amellyel a vádlott és a sértett a távolmaradását is indokolta egy közös levélben, amelyet becsatoltak a per anyagához. Azt írták a bíróságnak, hogy az ellenük folytatott médiahajsza túllépte a normalitás határát. Életüket megkeserítette, hogy a sajtó részéről csak hideg gyűlölettel szembesültek. Az ügyvéd ehhez hozzátette: még akkor is zaklatták őket az újságírók, amikor Balogh rákbeteg kislánya műtétjének eredményére vártak a kórház folyosóján.

A Kecskeméti Törvényszék is bűnösnek találta Balogh Józsefet, és az elsőfokú ítéletet megváltoztatva 10 hónap, végrehajtásában két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Nem találta érdemesnek rá, ezért nem mentesítette előzetesen a büntetlen előélethez fűződő jogkövetkezmények alól.

Fotó: Zsámboki Dóra / Petőfi Népe

Szörényi Mariann tanácsvezető bíró az ítélet indoklásában átértékelte a járásbíróság által figyelembe vett enyhítő körülményeket. Álláspontja szerint nem enyhítő körülmény az idő múlása, a hároméves eljárási idő az eset körülményeit figyelembe véve nem tekinthető különösen hosszúnak. A vádlott csak a bírósági tárgyaláson és a bizonyítékok súlya alatt tett teljes körű beismerő vallomást, így ez sem tekinthető erős enyhítő körülménynek. Súlyosbító körülmény viszont, hogy nagy erővel ütött, nála gyengébb személy, egy nő, a saját közeli hozzátartozója sérelmére. A bíróság Balogh országgyűlési képviselői és polgármesteri tisztségét is súlyosbító körülménynek értékelte az ügy elbírálásában: szerinte az ilyen szerepet vállaló embereknek a magánéletükben is példamutatóan kell viselkedniük.

A törvényszék ítélete szerint a családon belüli erőszak olyan súlyos bűncselekmény, amelyet a bíróságnak a törvény szigorával kell megtorolnia. Ebben nem jelenthet enyhítő körülményt sem az, hogy a sértett megbocsátott, sem az, hogy a helyi közösség mindennek ismeretében újraválasztotta a vádlottat polgármesternek. Sőt, még az sem jelenthet enyhítő körülményt, hogy a társadalom egy része továbbra is elnéző ezzel a bűncselekményfajtával szemben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.