galéria megtekintése

Pénzbüntetéssel megúszta a vak komondoros Balogh

4 komment


Rab László

A Kecskeméti Járásbíróság bűnösnek mondta ki, és 420 ezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta Balogh Józsefet a Fidesz egykori országgyűlési képviselőjét, Fülöpháza jelenlegi, független polgármesterét azért, mert három éve kétszer nagy erővel megütötte élettársát, aki vérző arccal kért segítséget ismerőseitől. Bár az ügyészi indítványban szerepelt a felfüggesztett szabadságvesztés, ezt a bíróság nem látta szükségesnek első fokú ítéletében.

Mátyásné Polereczki Éva, a Kecskeméti Járásbíróságon úgy indokolta az országos érdeklődést kiváltó súlyos testi sértés ügyében hozott ítéletét, hogy a börtönbüntetés nem lett volna szükséges és indokolt a bűncselekményt elkövető férfi számára. A bírónő súlyosító körülményként vette figyelembe a családi erőszak tényét, és enyhítő körülményként említette a hajdani Fidesz-képviselő büntetlen előéletét, illetve azt, hogy rákbeteg kislányt nevel. Hozzátette, az, hogy az élettárs orrcsontja már a 2013. április 28-i eset előtt is el volt egyszer törve. De az, hogy mikor és miként tört el, nem derült ki.

Balogh József – aki élettársa fiának lagzijából tért haza ittasan az ominózus hajnalon – az elmúlt években alaposan lefogyott, maga is egészségügyi problémákkal küzd. Körülményei viszont rendezettek, a bíróság ezért is döntött amellett, hogy pénzbüntetéssel sújtja. Ki kell fizetnie a negyedmillió forintos eljárási költséget is, aminek minden bizonnyal eleget tud tenni, noha három nap gondolkodási időt kért arra, hogy elfogadja-e az elsőfokú ítéletet. Az ügyészség fellebbezett, és ragaszkodik a felfüggesztett fogházbüntetéshez.

Balogh József a bíróságon
Bús Csaba / Népszabadság

 

A súlyos, nyolc napon túl gyógyuló testi sértés ténye beigazolódott, mondta a bírónő, maga a vádlott is elismerte tettét. Az asszony arccsontja darabosra tört, drapp színű blúza és blézere véres lett, ezt bűnjelként foglalták le a vizsgálat során. Az eset nyilvánosságra kerülése után Balogh úgy magyarázta tettét, hogy közéjük ugrott nyolcvan kilós vak komondoruk, az élettárs átesett rajta, így sérült meg. Az eljárás során beigazolódott, hogy ez nem volt igaz. A képviselő kilépett a Fidesz-frakcióból, de 2014-ben újra megválasztották polgármesternek. Az ügyész azon érvelése, hogy Balogh országgyűlési képviselőként követte el garázda tettét, kevésbé köszönt vissza az ítéletben. A bíróság a direkt tényeket mérlegelte, és nem tartotta szükségesnek azt sem, hogy Baloghot indulatterápiás foglalkozásokra utalja.

Többször elhangzott, hogy az asszony megbocsátott az őt hajnalban bántalmazó Baloghnak, aki – így a bírónő – tisztában volt azzal, hogy ütéseivel mekkora sérülést okozhat párjának. Ez azonban nem tette meg nem történtté a súlyos bántalmazást. Balogh – aki a tűzoltószövetség Szent Flórián Díszének arany fokozatával is rendelkezik – szerény és béketűrő embernek mutatkozott a bíróságon, noha az eljárás során kiderült, hogy indulatos és agresszív természetű. Azt a bíróság sem tudta kideríteni, hogy – amikor Balogh ittasan és bódultan autóval hazaérkezett – pontosan mi váltotta ki kettejük között a dulakodást. Arra vonatkozóan, hogy történt-e valami a lagziban, aminek köze lehetett a bántalmazáshoz, nem hangoztak el részletek. Balogh élettársát a megyei kórházban megműtötték, maradandó fogyatékosságot nem szenvedett. Balogh elismerte, hogy szándékosan bántalmazta az asszonyt.

A büntetés olyan joghátrány – fogalmazott a bírónő –, ami kifejezésre juttatja a társadalom értékítéletét is. A bíróság nem értett egyet sem a próbára bocsátás, sem a feltételes intézkedés indítványozásával. A felfüggesztett szabadságvesztés szükségtelen hátrányokkal sújtaná a vádlottat, a pártfogó felügyelet sem indokolt. Balogh József 53 éves, eddigi életvezetése kifogástalan volt, jó munkát végzett. A bűncselekményt feszült idegállapotban követte el, azt megbánta, és a sértett is megbocsátott neki. A pénzbüntetést a saját bőrén fogja érezni. Ha nem fizeti meg, büntetését fogházban kell letöltenie.

Maradhat polgármester

Ha a polgármesteri hivatalban köztisztviselőként a saját beosztottja lenne, azonnal kirúgnák. Polgármesterként viszont maradhat, mivel megúszta pénzbüntetéssel. Egyértelműen arról van szó, hogy a jogalkotó kettős mércét alkalmazott, és a helyi politikai élet szereplőinek kedvező szabályokat állapított meg. Így egy kisebb súlyú bűncselekményt elkövető településvezetőt csak azzal kényszeríthetnének távozásra, ha a képviselő-testület az önfeloszlatásról döntene. Akkor új választást kellene kiírni, amelyen azonban a korábbi polgármester is indulhatna. Részletek itt.

L. K.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.