Lázár: Hamarosan megkezdődhet a paksi pénzek lehívása

Paks megy előre, a kormány egyetlen forintot sem hívott még le, de "belátható távolságban" van a pénzek lehívása - mondta Lázár János a Parlamentben. Az LMP feljelentést fontolgat.

Egyetlen forint lehívása sem történt meg. Az más kérdés, hogy közeli, "belátható távolságba" került a 12 millárd eurós hitel lehívása - mondta Lázár János Miniszterelnökséget irányító miniszter a parlamentben az azonnali kérdések során Szél Bernadett kérdésére arra válaszul, hogy egymásnak ellentmondó kormányzati információk hangzottak el arra vonatkozóan, hogy hozzányúlt-e már a kormány a paksi bővitéshez rendelkezésre álló hitelhez.

Szél Bernadett előzőleg egy sajtótájékoztatón már bejelenette: az LMP követeli, hogy a kormány az európai uniós eljárások végéig állítsa le a paksi erőműbővítés százmilliárdos kiadásokat jelentő előkészületeit, ellenkező esetben az LMP megfontolja, hogy feljelentést tesz költségvetési csalás és államigazgatási jogkörben végzett károkozás miatt.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke annak kapcsán tartotta a sajtótájékoztatót, hogy az Európai Bizottság részéről ma tudatták: úgynevezett mélyreható vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy a paksi beruházás finanszírozása megfelel-e az uniós szabályoknak. Szél Bernadett emlékeztetett, hogy múlt héten a közbeszerzés uniós szabályainak megsértése, azaz a tendereztetés elmulasztása miatt indított kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság. De tudomása van arról, hogy a testület Környezetvédelmi Főigazgatósága is vizsgálódik a környezeti információk titkosítása miatt.

Paks

Orbán megkapta a második nagy pofont is Paks II. miatt

Részletes vizsgálatot indít az Európai Bizottság a Paks II. atomerőműnek nyújtott beruházási támogatás ügyében. A hétfői bejelentés egyértelműen az Orbán-kormány kudarca.>>>

Brüsszel tényleg megvétózta a paksi bővítést

Kötelezettségszegési eljárást indít a tervezett paksi bővítés ügyében az uniós közbeszerzési szabályok megsértése miatt az Európai Bizottság.>>>

"Az lesz a harmadik piros lap a beruházásnak" – fogalmazott Szél Bernadett. Aggodalommal telve említette meg, hogy a 2015-ös büdzsé 28 milliárd forintot, míg a jövő évi 113 milliárdot tartalmaz a paksi kapacitás-fenntartás előkészítésére.

Szerinte a kormány nem vesztegetheti az adófizetők pénzét egy olyan beruházás előkészületeire, amely nem is biztos, hogy megvalósul. Nem lehet az EU-ban illegalitásban atomerőművet bővíteni - hangoztatta az ellenzéki politikus, aki a sajtótájékoztatón tudósítónk kérdésére azt mondta, Aszódi Attila kormánybiztos utalt rá egy háttérbeszélgetésen, hogy hozzányúlnak a hitelhez. Az azonnali kérdése során azt kérdézte: a költségvetésben szereplő források mellett hozzányúltak-e már a rendelkezésre álló hitelhez?

Lázár János minderre úgy reagált, hogy "Paks megy előre". A miniszter az Európai Bizottságot az európai nagyvállalatok szálláscsinálójának nevezte, s érzékeltette, nem véletlen, hogy az EB két kötelezettségszegési eljárást is most indított a paksi beruházás ügyében, de hozzátette: a bizottság törekszik olyan szempontok érvényesítésére, amelyek egyenlő versenyfeltételeket biztosítanak minden európai nagyvállalat számára.

Lázár János ezúttal is megismételte, hogy az atomerőmű-bővítés kivitelezésének 60 százalékára nyílt közbeszerzést írnak ki. A miniszter azt mondta végül: állnak rendelkezésre az egyeztetéshez, reméli, hogy jó megállapodás születik majd az Európai Bizottsággal, "és ez érinteni fogja az európai nagyvállalatokat is".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.