galéria megtekintése

Orbán megkapta a második nagy pofont is Paks II. miatt

27 komment


Hargitai Miklós

Részletes vizsgálatot indít az Európai Bizottság a Paks II. atomerőműnek nyújtott beruházási támogatás ügyében. A hétfői bejelentés egyértelműen az Orbán-kormány kudarca, a Brüsszelben képviselt magyar álláspont lényege eddig az volt, hogy a projekt egyáltalán nem kap állami támogatást, ezt azonban a Bizottság nem fogadta el.

Az Európai Bizottság részletes vizsgálatot indított a paksi atomerőmű tervezett két új reaktorának építéséhez Magyarország által nyújtott finanszírozás ügyében. A vizsgálat tárgy a tiltott állami támogatás gyanújának tisztázása.

A Bizottság azt fogja értékelni, hogy egy magánberuházó is hasonló feltételek mellett finanszírozta volna-e a projektet,

illetve, hogy állami támogatásnak minősül-e az orosz hitelre és annak költségvetési visszafizetésére épülő finanszírozási konstrukció. Amennyiben megállapítást nyer, hogy a projekt állami támogatást tartalmaz, a Bizottság meg fogja vizsgálni, hogy az a tervezett formában versenytorzuláshoz vezethet-e a magyar energiapiacon.

 

A versenypolitikáért felelős uniós biztos, Margrethe Vestager a következőket nyilatkozta: „Tekintettel a paksi projekt nagyságrendjére és jelentőségére, a Bizottságnak körültekintően értékelnie kell, hogy a magyar beruházást ténylegesen piaci feltételek mellett valósítják meg vagy az állami támogatást tartalmaz. Ennek megállapítása összetett elemzést igényel. Úgy gondolom, fontos, hogy az érdekelt felek is benyújthassák észrevételeiket."

Az EU-szerződés értelmében a tagállamok szabadon dönthetnek energiaszerkezetükről. A Bizottság feladata annak biztosítása, hogy amikor közpénzeket használnak fel vállalkozások támogatásához, ez az egységes piacon belüli verseny fenntartására hivatott uniós állami támogatási szabályokkal összhangban történjék.

2015 májusában a magyar hatóságok bejelentést tettek a paksi atomerőmű területén létesítendő két új atomreaktor építésére irányuló tervezett beruházásról. Ebben a szakaszban a Bizottságnak kétségei merültek fel afelől, hogy a szóban forgó beruházás csakugyan piaci feltételek mellett történik, mint ahogyan azt Magyarország állítja (a kormányálláspont szerint a projektben egyáltalán nincs állami támogatás). Ezért a Bizottság részletesen értékelni fogja a két reaktor építésére, üzemeltetésére és leszerelésére vonatkozó üzleti esettanulmányt az elfogadott ügyleti feltételek alapján, valamint az uniós energiapiac előrejelzéseinek figyelembevételével.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Amennyiben az értékelés azt mutatja, hogy a beruházás állami támogatást tartalmaz, a Bizottságnak azt kell biztosítania, hogy a projekt nem eredményez versenytorzulást a magyar energiapiacon vagy más indokolatlan torzulást az egységes piacon. Ahhoz, hogy egy támogatási intézkedés az uniós szabályokkal összeegyeztethetőnek minősüljön, az is szükséges, hogy az adott intézkedés a kitűzött céllal arányos legyen, és egy tényleges piaci hiányosság orvosolására irányuljon. Ez utóbbi azt jelenti, hogy olyan feltételek állnak fel, amelyek mellett a piaci erők önmagukban, állami támogatás nélkül nem képesek az adott projekt megvalósítására. Végül a magyar beruházásnak megfelelő ellentételezéssel kell járnia.

Jávor: most üt vissza a gyatra előkészítés

Másfél évnyi előzetes vizsgálat után az Európai Bizottságban az a meggyőződés alakult ki, hogy a tervezett paksi bővítési beruházás nem valósítható meg állami támogatás nélkül. Ha bizonyítást nyer, hogy valóban az adófizetők finanszírozzák a projektek, akkor a támogatást jóvá kell hagyatni a Bizottsággal.

A jóváhagyásnak vannak feltételei: nem lehet ellentétes más uniós jogszabályokkal, és nem torzíthatja a piacot, amit egy 2400 megawattos, a magyar áramigény 40 százalékát fedező, ugyanakkor a költségei jelentős részétől megszabadított nukleáris beruházásról nehéz elmondani – hangsúlyozta a bizottsági döntést követő rendkívüli sajtótájékoztatóján Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője.

Szerinte egyre biztosabb, hogy a kormány által eltervezett formában a beruházás nem lesz megvalósítható. -A beruházás rendkívül gyenge színvonalú előkészítettségére utal, hogy az Európa Bizottság eddigi mindhárom vizsgálata (a közbeszerzés, a finanszírozás és a titkosítás ügyében) súlyos ellentmondásokat talált az uniós jog és a bővítés kivitelezésének magyar gyakorlata között – fogalmazott Jávor.

Az ellenzéki politikus szerint most bosszulja meg magát, hogy egy átgondolt nemzetközi pályázat helyett titokban, Moszkvában választották ki a kivitelezőt, elmulasztva az érdemi egyeztetést az uniós illetékesekkel. Jávor Benedek úgy véli: az előkészítést és az engedélyezést ebben a helyzetben azonnal le kell állítani, hiszen minden további ráfordítás az ablakon kidobott pénz lesz, ha a Bizottság végleg leállítja a bővítést. Azt is megjegyezte: ideje lenne újragondolni a magyar energiarendszer átalakításának Paks II nélküli alternatíváit.

A részletes vizsgálat elindításával az érdekelt harmadik felek lehetőséget kapnak az intézkedéssel kapcsolatos észrevételeik kifejtésére – tartalmazza a bizottsági közlemény.

Az Európai Bizottság a múlt héten döntött úgy, hogy kötelezettségszegési eljárást indít a tervezett paksi bővítés ügyében az uniós közbeszerzési szabályok megsértése miatt. A lépés oka, hogy az Orbán-kormány átláthatatlan eljárásban, pályáztatás nélkül ítélte oda a beruházást az orosz Roszatomnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.