Kormányzati zsarolás miatt háborog az LMP

AZ LMP szerint azzal, hogy a kormány adószáma felfüggesztésével "zsarolta meg" az Ökotárs Alapítványt, egyértelművé vált, hogy a független civil szervezeteknek járó források nem is lehetnének rosszabb helyen, mint Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár felügyelete alatt. Erről Szél Bernadett, az LMP társelnöke beszélt a VS.hu hírportál értesülésére reagálva, miszerint felfüggeszthetik az Ökotárs Alapítvány adószámát, ha nem teljesíti adatszolgáltatási kötelezettségeit a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) által indított vizsgálatban.

Az LMP ismét visszautasítta azokat a vádakat, hogy a pártot az Ökotárs Alapítványon keresztül finanszírozták volna, és felháborítónak tartják, hogy Lázár János kitalációkkal akar okot szolgáltatni egy működő rendszer szétverésére."Ha Lázár János és a kormány átláthatatlanul finanszírozott, politikai tevékenységet folytató szervezeteket keres, akkor vizsgálódjon a Civil Összefogás Fórum környékén" - nyilatkozta Szél Bernadett.

A kormány még május 21-én jelentette be, hogy felkéri a Kehit a Norvég Alap felhasználásának teljes körű vizsgálatára, hogy kiderüljön: igaz-e a kormány gyanúja, miszerint az alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket vagy hozzájuk szorosan kötődő civileket támogattak. A vs.hu szerint a Kehi azt közölte az alapítvánnyal: „amennyiben az Ökotárs a jogszabályban előírt adatszolgáltatási és együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget, akkor az államháztartási törvény szabályai szerint egyrészt eljárási bírsággal sújthatják a szervezetet, másrészt pedig kezdeményezhetik az adóhatóságnál az alapítvány adószámának felfüggesztését".

Móra Vera, az alapítvány vezetője a Népszabadságnak megerősítette a hírt, értelmezni ugyanakkor nehezen tudta: szerinte a vita nem az állam és az Ökotárs, hanem a magyar és a norvég kormány között zajlik, ők pedig eddig is eleget tettek minden adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

A Norvég Civil Alap pályázati rendszere magyar viszonyok között páratlan átláthatóság mellett működik, amiről bárki meggyőződhet, aki ellátogat a norvegcivilalap.hu honlapra: a támogatott projektekről nemhogy a Kehi, de bármely internethasználó hozzájuthat az összes releváns információhoz.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.