Norvég Alap: eldurvult a konfliktus

Adószámának visszavonásával – gyakorlatilag a működés ellehetetlenítésével – fenyegette meg a Kehi az Ökotárs Alapítványt (a Norvég Civil Alap pályázati forrásait kezelő konzorcium vezetőjét), ha nem adják át a hivatal által kért dokumentumokat.

Az információt közzétevő vs.hu hírportál szerint a Kehi azt közölte az alapítvánnyal: „amennyiben az Ökotárs a jogszabályban előírt adatszolgáltatási és együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget, akkor az államháztartási törvény szabályai szerint egyrészt eljárási bírsággal sújthatják a szervezetet, másrészt pedig kezdeményezhetik az adóhatóságnál az alapítvány adószámának felfüggesztését".

Móra Vera, az alapítvány vezetője lapunknak megerősítette a hírt, értelmezni ugyanakkor nehezen tudta: szerinte a vita nem az állam és az Ökotárs, hanem a magyar és a norvég kormány között zajlik, ők pedig eddig is eleget tettek minden adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

A Norvég Civil Alap pályázati rendszere magyar viszonyok között páratlan átláthatóság mellett működik, amiről bárki meggyőződhet, aki ellátogat a norvegcivilalap.hu honlapra: a támogatott projektekről nemhogy a Kehi, de bármely internethasználó hozzájuthat az összes releváns információhoz. Amiket ezen felül a Kehi kér (az Ökotárs, illetve a támogatott szervezetek által a Norvég Alapok kezelését koordináló és felügyelő brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda számára küldött jelentések), azok a kormányközi megállapodások, illetve az alap működését szabályozó szerződések szerint nem tartoznak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalra, aminek legfőbb oka, hogy a pályázati rendszer egyetlen fillérnyi magyar közpénzt sem kezel.

Lapunk értesülései szerint az ügyben eddig annyi történt, hogy a Kehi küldött egy iratlistát az Ökotársnak, és a közeljövőben személyesen is felkeresik majd a hivatal munkatársai az alapítványt. Ha nem jutnak közös nevezőre az átadandó dokumentumokról, akkor egy elhúzódó jogvita veheti kezdetét, amely átmenetileg akár az Ökotárs adószámának visszavonásához (és ezzel a szervezet jogszerű működésének ellehetetlenítéséhez, a pályázati rendszer megbénításához) is elvezethet. Ez azonban példátlan eset lenne a Norvég Alap történetében: soha semmi hasonlóra nem került még sor a 15 (illetve Horvátországgal együtt legújabban már 16) támogatott államban, pedig mindenütt a magyarországival megegyező rendszerben – a kormánytól függetlenül, egy pályázaton kiválasztott társadalmi szervezet közreműködésével – osztják szét a civil pénzeket.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.