Kopaszok a választási irodánál: az NVB feljelentést tesz

Feljelentést tesz a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a Nemzeti Választási Iroda (NVI) székházánál február 23-án történtek miatt - erről egyhangúlag döntött csütörtöki ülésén a testület. Az NVI elnöke, Pálffy Ilona az ügyben már kedden feljelentést tett a rendőrségen.

Az ülésen az MSZP delegáltja, Litresits András javasolta, hogy a bizottság tegyen büntetőfeljelentést a székháznál és a székházban történt események miatt. Hangsúlyozta: kell, hogy legyen következménye az ügynek, mert megítélése szerint súlyos bűncselekmény történt.

A delegált jelezte azt is, sajnálatosnak tartja, hogy - bár kérte - nem kapta meg a február 29-i ülésre a külső kamera felvételeit, csak március 2-án, mert ha korábban megkapja azokat, akkor elmondta volna, hogy "a kopaszok hajnalban mappákat osztogattak és ennek jelentősége van".

Bozsóki Éva elnökhelyettes jelezte: ha megteszi a bizottság a feljelentést, akkor annak csak szimbolikus jelentősége lehet, hiszen több mint húsz feljelentés érkezett már ebben az ügyben a nyomozóhatósághoz. Mint mondta, a rendőrség valószínűleg semmivel nem jár el körültekintőbben az NVB által megtett feljelentés, mint a többi esetében.

Tóta Áronné választott tag az ülésen úgy fogalmazott: ha a február 29-i ülésen - ahol elbírálták Nyakó István és Erdősi Lászlóné népszavazási kérdését, illetve megtekintették a benti kamerák felvételeit - "egy szóval is említésre kerül", hogy a kinti felvételek "tartalmaznak olyan momentumot, ami érdekes lehet a bizottság számára, biztos azt szavaztam volna meg, hogy nézzük meg a felvételeket, és annak fényében hozhatta volna meg döntését a bizottság". Hozzátette: az ügy érdemi elbírálása szempontjából lényegtelen, hogy ki mikor érkezett, de a "dossziéosztogatást" érdekesnek nevezte.

Patyi András, az NVB elnöke azt mondta: a feljelentés megtétele lehet, hogy szimbolikus, de egyértelmű jelzés arra, hogy a bizottság ezt a magatartást nemcsak a választási eljárás alapelvei, a népszavazási törvény, de a büntetőjog szabályai szerint is elfogadhatatlannak tartja.

Azt mondta, a bizottságot a jóhiszeműség vezette, amikor a benyújtást követően három napon belül döntött a népszavazási kérdésekről, a benyújtás körülményei miatt benyújtott kifogással együtt. Hozzátette: a testületet ugyancsak a jóhiszeműség és a népszavazási eljárásról szóló törvény vezette, amikor a benyújtás közvetlen előzményeit vizsgálta.

A bizottság döntése után a Nemzeti Választási Iroda az MTI érdeklődésére azt közölte, az iroda elnöke, Pálffy Ilona már kedden feljelentést tett a február 23-án az épület előtt és az épületben történtek miatt az Országos Rendőr-főkapitányságon, ismeretlen tettes ellen.

Emlékeztettek: a Kúria március 3-án megjelent döntésében rögzítette, hogy akadályozták Nyakó Istvánt, az MSZP politikusát a népszavazási kezdeményezése benyújtásában. Az NVI elnöke ezt követően döntött a feljelentés megtételéről.

Mint a Népszabadság is megírta,  február 23-án délelőtt tömegjelenet volt az NVI Alkotmány utcai épületénél, többen vártak ugyanis arra, hogy a Kúria honlapján megjelenjen a végzés arról, a bíróság elutasítja-e a vasárnapi boltzár ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezést. Az épületben megjelentek arra vártak, hogy a bírósági elutasítás után elsőként adhassák le saját kérdésüket. A kérdést végül elsőként Erdősi Lászlóné tudta leadni, négy másodperccel megelőzve Nyakó István MSZP-s politikust; a szocialisták szerint mindez úgy fordulhatott elő, hogy több "kopasz férfi" akadályozta politikusukat.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.