galéria megtekintése

Kopaszok állták el a népszavazás útját

Kitombolta magát a politikai maffia: elképesztő jelenetek közepette csúszott le az MSZP a népszavazási elsőségről újfent. A Nemzeti Választási Irodánál hajnalban 8-10 kigyúrt, kopasz figura sorfala állt és várta a Kúria döntését arról, lehet-e újra népszavazási kérdést benyújtani a vasárnapi nyitva tartásról.

Hajnali 4 órától kezdve kigyúrt férfiak csoportja várakozott a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai épületénél. A politika iránt érdeklődő állampolgárok között a sajtó helyszínen tartózkodó képviselői többeket felismertek, ők azok a civilnek mondott biztonságiak, akik annak idején a Fidesz-székházat védték.

A sorfalon innen Nyakó István - itt aligha jut át
A sorfalon innen Nyakó István - itt aligha jut át
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Ezek az emberek várták Nyakó Istvánt, az MSZP parlamenti képviselőjét, aki megkísérelte beadni pártja népszavazási kezdeményezését. Abban a pillanatban, amikor a Kúria honlapjára kikerül a határozat, szabad a pálya, és akinek a beadványát elsőként bélyegzi le az érkeztetőgép, annak ügyével foglalkozik a választási bizottság. A legutóbbi afférhoz hasonlóan ismét jelen volt egy ismeretlen ősz hajú hölgy is.

 

A választási iroda előterébe való bejutás előtt inzultálták az MTI fotóriporterét, amikor fényképezni kezdte az "izmos állampolgárokat". Utóbbiak ezt követően hátat fordítanak a sajtónak, arcukat pedig papírokkal takarták el.

11:34-kor egy fiatalember telefonhívást kapott, ugyanakkor Nyakó telefonja is megcsörrent. (Ekkor vált nyilvánossá a Kúria döntése.)  Mindketten odaugrottak az érkeztetőgéphez, de a fiatal férfi, aki az ősz hajú nő társaságában érkezett, elsősként tudta érkeztetni a dokumentumot. Nyakót a kigyúrt állampolgárok sorfala megakadályozta, hogy odalépjen.

Ezt követően a rövid hajú férfiak anélkül söpörtek el, hogy bármit is intéztek volna a Választási Irodánál. Nyilvánvalónak látszik az egybeesés az ügy végkifejlete és a között, hogy a társaság órákon át a bejárat előtt tartózkodott. A cél az volt, hogy Nyakó ne tudja elsőként benyújtani a népszavazásról szóló kezdeményezését.

Nyakónak segítettek lekésni
Nyakónak segítettek lekésni
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A hölgy és a fiatalember, miután leadták beadványukat, úgy menekültek el a sajtó elől, hogy nem voltak hajlandóak megszólalni sem.

Nyakó István ettől függetlenül benyújtotta kezdeményezését és panaszt tett az eljárás miatt, véleménye szerint az NVI nem tudta kezelni a penetráns helyzetet. - Most már az is megtörténhetett, hogy a jogaikat gyakorló állampolgárokat maffiamódszerekkel, erőszakkal akadályozzák - mondta.

Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese korábban azt mondta: nyilvánvaló provokációnak tartja az esetet, és azon véleményének adott hangot, hogy a "szélsőjobboldali férfiakat" (többükön egyforma, árpádsávos kitűző volt látható) ideküldte a hatalom. Elmondta, hogy az MSZP jogi lépéseket fontolgat a joggyakorlás akadályozása miatt.

Távoznak a
Távoznak a "civilek", beadványuk nem volt
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A délelőtt folyamán a ferencvárosi futballcsapat ultráinak honlapján megjelent egy írás, amely szerint nem drukkerek voltak a helyszínen, mint ahogy azt néhány médium feltételezte, hanem "a Kubatov féle 'Fradi Security' tagjai, akiktől az ultrák elhatárolódnak".

Tóbiás József A szerint a Fidesz erőszakosan, "a politikai terrorizmus eszközrendszerét felhasználva" akadályozta meg ismét a népakarat érvényre juttatását a vasárnapi boltbezárással kapcsolatban, amelyhez a Nemzeti Választási Iroda is asszisztált.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője, hivatkozva a Ferencváros ultráinak azonos tartalmú közlésére, azon gyanúnak adott hangot, miszerint a "Kubatov féle Fradi Security" tagjai voltak jelen az NVI épületénél. Feltette a kérdést: ki irányítja a "Fradi Security" tagjait? Ha Kubatov Gábor, akkor a Fidesz alelnökeként vagy magánemberként tette ezt? Döntött-e arról a Fidesz elnöksége, hogy így kell megakadályozni több mint tizenhat hónapja a társadalomban jogos követelést? - sorolta kérdéseit, felvetve azt is, a miniszterelnök hozzájárult-e ehhez a forgatókönyvhöz.

Nincs már adminisztratív eszköz, jogi csűrcsavarás, már csak a nyers erőszak akadályozhatja meg, hogy egy népszavazás érvényre jusson - hangsúlyozta Tóbiás József.

A Párbeszéd Magyarországért közleményében botrányosnak minősíti, hogy a 21. század Európájában "kigyúrt verőlegényekkel" kelljen dulakodni annak érdekében, hogy érvényesülhessen a részvételi demokrácia. Az ellenzéki párt szerint látszik, hogy a hatalom reszket attól, hogy az emberek elé kell állnia és már semmilyen eszköztől sem riad vissza annak érdekében, hogy megakadályozza a szabad véleménynyilvánítást.

Az LMP feljelentést tesz a népszavazás rendje elleni bűncselekmény miatt - közölte Ferenczi István. Az LMP közösségi részvételi szakszóvivője életszerűtlennek nevezte, hogy egy reggel "17 kopasz ember arra ébred", hogy népszavazási kezdeményezést szeretne benyújtani.

Közlése szerint a netadós tüntetés elején Orbán Viktor kormányfő azt mondta, kommunista az, aki az emberek akarata ellenében kormányoz. Ebben az esetben épp ez látszik bebizonyosodni - jegyezte meg Ferenczi István, aki rossznak ítélte a jelenlegi szabályozást és szerinte ha lenne politikai akarat a Fideszben, már rég felülvizsgálhatta és könnyíthette volna a szabályokat.

A győztes kérdés

„Egyetért-e Ön azzal hogy a kiskereskedelmi üzletek a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény szerint továbbra is zárva tartsanak vasárnap?" – ezzel a kérdéssel előzött be Erdősi Lászlóné magánszemély.

Nyakó István volt MSZP-s parlamenti képviselő négy másodperccel csúszott le. Ő egyébként a szocialisták által már korábban benyújtott kérdést hozta magával: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?".

Az őszhajú nő, akinek előnyt biztosítottak a kopaszok
Az őszhajú nő, akinek előnyt biztosítottak a kopaszok. Mondandója nem volt
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Miután a Kúria kedden döntött két korábbi, hasonló tárgyban benyújtott népszavazási kezdeményezésről, megnyílt a lehetőség arra, hogy a vasárnapi zárva tartása kapcsán mások ismét referendummal próbálkozzanak. A párhuzamossági moratórium miatt ugyanis hasonló tárgyban csak egyetlen kérdést lehet elfogadni.

Korábban ebben az ügyben két népszavazási kezdeményezés érkezett a Nemzeti Választási Irodához (NVI). Az MSZP-s Harangozó Tamás a mostanival pontosan megegyező kérdést nyújtott be.

Beelőzött azonban akkor is egy magánszemély, Simonné Gercsényi Gabriella tordasi kisvállalkozó. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?" – ő ezt a kérdést bocsátotta volna referendumra.

Miután nagyjából harminc másodperccel előbb ért az NVI portáján elhelyezett időbélyegzőhöz, ő nyert. Harangozó beadványával pedig a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) érdemben már nem is foglalkozott.

A bizottság – némi meglepetésre – Simonné kérdését átengedte, az MSZP-s politikus beadványát pedig elutasította. A szocialisták mindkét döntés ellen jogorvoslati kérelmet nyújtottak be, és ezekről határozott a Kúria kedden. Harangozó esetében megállapították, hogy az NVB helyesen járt el, amikor a kérdés hitelesítését megtagadta, hiszen hasonló tárgyban már korábban – akkor harminc másodperccel előbb – érkezett beadvány a bizottsághoz.

Megsemmisítették viszont a másik ügyben hozott döntést, mert Simonné kérdését nem találták egyértelműnek. Aki arra igent mond, azt lehet úgy értelmezni, hogy a válaszadó a hatályos jogszabályi környezetet, azaz a vasárnapi zárva tartást támogatja, de olyan értelmezés sem kizárt, amely szerint a válaszadó azt akarja, hogy a kiskereskedők a saját elhatározásuk alapján tarthassanak zárva, azaz ha valaki úgy dönt, hogy nyitva tart, akkor azt is megteheti – olvasható a végzés indokolásában.

A Kúria szerint amennyiben egy esetleges érvényes és eredményes népszavazáson a nem szavazatok kerülnének többségbe, az Országgyűlésnek olyan jogalkotási kötelezettsége is lehetne, amely oda vezetne, hogy a kiskereskedelmi üzleteknek vasárnap nyitva kell tartaniuk. Mellesleg a kérdésből az a következtetés is adódhat – érvelnek a bírák –, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap nem tarthatnak zárva, és azért kezdeményezik a népszavazást, hogy becsukhassanak.

Simonné kérdése tehát több sebből vérzik. Így a kezdeményezés elbukott, de a legfőbb bírói fórum mégsem azt a megoldást választotta, hogy érdemben foglalkozzék a másodiknak érkezett beadvánnyal, hanem az egész ügyet visszatolta az NVB-re.

Ennek pedig az lett a következménye, hogy megint a választási iroda portájánál küzdöttek egymással az ellenérdekű felek, és az MSZP másodjára is vesztett. Mellesleg a Kúria sokat tett azért, hogy ez a helyzet kialakuljon, hiszen jó előre közölte: a honlapján kedden hirdeti ki a végzéseket. Tehát mindenki rákészülhetett, miközben ha csendben teszik közzé a döntéseket, bizonyosan elmarad a cirkusz, és az lesz a befutó, aki folyamatosan képes figyelni a Kúria oldalát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.