Kiss Zoltán lehet a magyar polgári elhárítás főnöke

Jövő pénteken hallgatja meg a parlament nemzetbiztonsági bizottsága dr. Kiss Zoltánt, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) főigazgatói posztjának várományosát – értesült kormányzati és parlamenti forrásokból a Népszabadság.

Göbölös László főigazgató márciusban távozott a polgári elhárítást végző hivatal éléről. Belügyes forrásaink szerint a főigazgató „túlreagált egy miniszteri kritikát, megsértődött, majd távozott”. Megbízott főigazgatóként azóta Földes Gyula irányítja a hivatalt.

A 34 éves jogász, büntetőjogi szakjogász Kiss Zoltán tíz éve dolgozik a titkosszolgálatnál. Az utóbbi időben jogi kérdésekben rendszeresen ő képviselte a polgári titkosszolgálatokat a parlamenti szakbizottság előtt. Érdeklődésünkre még az ellenzéki képviselők is higgadt, felkészült szakemberként beszéltek róla. A 2010-es kormányváltás óta a Belügyminisztériumban dolgozott különböző beosztásokban, de mint minisztériumi forrásaink fogalmaztak, lényegében már akkor kiszemelték, mint az AH egyik lehetséges jövőbeni vezetőjelöltjét.

Úgy tudjuk, vele együtt még legalább két titkosszolgálati területen szakmai tapasztalattal bíró vezetőt is „teszteltek”. Kiss Zoltán Pintér Sándor belügyminiszter megbízásából hónapok óta dolgozik az AH átalakítási tervén. Ha a parlamenti bizottság áldását adja a kinevezésére, és a kinevezésére jogosult Orbán Viktor miniszterelnök is elfogadja a személyét, akkor hamarosan megkezdheti az AH átalakítását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.