Távozik a kémelhárítás főnöke

Hétfői hatállyal felmentését kérte Göbölös László dandártábornok, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) főigazgatója. Távozásának okát sem ő, sem a hivatalt felügyelő Belügyminisztérium (BM) nem indokolta a nyilvánosság előtt. Utódjáról később döntenek.

Egyes hírek szerint a BM apparátusából nevezik ki az AH új vezetőjét. Göbölös távozásának nem voltak előjelei. Még a titkosszolgálat dolgaira rálátással bíró politikusok és szakértők is úgy látták, „semmiféle botrány nem volt és nem is állt kitörés előtt a cég háza táján”. Az AH tette a dolgát, bár azt, hogy egészen pontosan mit, arról semmit nem lehet tudni.

Göbölös László. Tőle függetlenül, de az AH súlytalanná vált
Göbölös László. Tőle függetlenül, de az AH súlytalanná vált
Beliczay László / MTI

Egyes vélemények szerint a távozó főigazgató alkalmatlan volt erre a posztra, és ezt mára ő is belátta. 1982-ben hivatásos katonaként kezdte pályáját. Két év után átigazolt a katonai elhárításhoz, majd 12 évet töltött a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál. Onnan „vitték át” az alkotmányvédelemhez, amikor Pintér Sándor belügyminiszter menesztette a még az MSZP-kormány által kinevezett főigazgatót, Balajti Lászlót.

Forrásaink szerint Pintér csapata alkalmasnak tartotta volna Balajtit az AH vezetésére, de mivel Laborc Sándor 2009-es menesztése után az akkori kormány felkérésére elvállalta az akkor még Nemzetbiztonsági Hivatalként működő szolgálat vezetését, szakmai sorsa megpecsételődött. Csak idő kérdése volt, mikor menesztik.

Göbölöst már kinevezésekor sokan átmeneti embernek tartották. Vezetése alatt, tőle függetlenül, az AH súlytalanná vált. A terrorizmussal kapcsolatos feladatai a Terrorelhárítási Központhoz kerültek, az állami intézmények és munkatársainak titkosszolgálati eszközökkel történő védelme és ellenőrzése a Nemzeti Védelmi Szolgálat feladata lett.

Parlamenti meghallgatásán a szocialisták idején „szétzüllesztett” kémelhárítás újjászervezését és megerősítését ígérte, de ebből sem lett semmi. Legalábbis az egy szem jobbikos Kovács Bélán kívül egyetlen kémet vagy kémszervezetet sem adott rendőr- vagy ügyészkézre az AH. Pedig még a kormány és a kormánypárti politikusok sem cáfolták a parlamenti szakbizottság szocialista elnökének, Molnár Zsoltnak azt az állítását, hogy Magyarország számos ország titkosszolgálatának műveleti területe. Azaz, mostanság hemzsegnek nálunk a kémek.

Göbölös ugyanakkor sokak szerint lefeküdt a politikának, amikor – nyilván felsőbb utasításra – a szakma szabályaira fittyet hányva oldotta fel az őszödi beszéd kiszivárogtatásával kapcsolatos és a Portik–Laborc-találkozókról készült titkos anyagokat. Utóbbival kapcsolatban egyes volt munkatársai legfőképpen azt rótták fel neki, hogy olyan közszereplők nevét is kitakarta, akiknek az anonimitását semmi nem indokolta ily módon védeni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.