Káosz lesz a szegedi szabadtérin

Habár a szegedi közgyűlés Fidesz-KDNP-Jobbik többsége leváltotta a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóját, Botka László polgármester nem írja alá a határozatot. Ezért 15 napon belül rendkívüli közgyűlést kell összehívni.

Igazgató nélkül marad a Szegedi Szabadtéri Játékok, mert a közgyűlés Fidesz-KDNP-Jobbik többsége azonnali hatállyal leváltotta Bátyai Edina eddigi igazgatót, ám a kiszemelt utódot, Kelemen Csaba színészt, egykori kisgazda politikust nem lehetett azonnal kinevezni a helyére, ahogyan tervezték, mert az ügyvezető igazgatói posztot kötelező megpályáztatni. Botka László nem írja alá a határozatot, ezért 15 napon belül rendkívüli közgyűlést kell összehívni. Ha a testületi többség akkor is kitart álláspontja mellett, akkor viszont hatályba lép a döntés.

A Reök-palotában péntek este tartott demonstráció, az azon részt vevő szegediek nagy száma a többségi képviselők egy részét elbizonytalanította. Az is bizonytalanságot keltett köreikben, hogy kiderült: nem lehet szó azonnali váltásról, az előadó-művészeti törvény akkor is kötelezővé teszi a pályáztatást, ha nem intézményről, hanem gazdasági társaságról van szó. Ha nincs új, a többségnek tetsző igazgató, akkor nem elfoglalják a szabadtérit, hanem a jövő év áprilisáig tartó bizonytalanságot teremtenek, amellyel veszélybe sodorják a 2013-as évadot.

Mielőtt arról szavaztak, hogy napirendre vegyék-e a javaslatot, gyakorlatilag lezajlott a vita a leváltás okairól, amelyben új érvek nem hangoztak el. Kohári Nándor, a javaslattevő, egykor a Kisgazdapárt ifjúsági tagozatának tagja – innen eredhet a barátság a szintén egykori kisgazda Kelemen Csabával – felolvasta a tarjánvárosi plébános felháborodott levelét a Reök-palotában kiállított, majd leszedett installáció miatt. Erre a baloldali képviselők arra célozgattak, a levelet aláíró plébánosról bebizonyosodott, hogy besúgó volt a Kádár-rendszerben. Elhangzott, hogy a kiállítást rendező Nátyi Róbert, a jobboldalhoz köthető képzőművészeti szakértő felelősségét fel sem vetették az installáció miatt, pláne nem merült fel, hogy őt kellene eltávolítani a posztjáról. Tóth Károly MSZP-s képviselő úgy fogalmazott: 2010 óta folyik a hajtóvadászat Bátyai Edina ellen, nem érdemes egy koncepciós eljárást szakmai döntésnek beállítani.

Bohács Zsolt, a Fidesz-KDNP frakció vezetője szünetet kért, tanácskoztak, vagy telefonáltak valakinek – de amikor visszajöttek, kiderült, hogy Keresztúri Farkas Csaba jobbikos képviselőével megvan a 15 szavazat a leváltásról szóló előterjesztés napirendre vételéhez. Ez előrevetítette, hogy leváltják az igazgatónőt, ami az ebédszünet előtt, zárt ülésen meg is történt. Botka László polgármester a vitában is, a döntés után is kijelentette: a Fidesz-Jobbik többség szégyent hoz Szegedre, és tönkreteszi a mindeddig sikeresen működő Szabadtéri Játékokat.

A jobboldali szavazógép egy másik személyi kérdésben úgy döntött, hogy napirendre sem veszik a megvitatását. Kozma József, az MSZP frakcióvezetője kezdeményezte, hogy Keresztúri Farkas Csaba, a Jobbik képviselője mondjon le képviselői mandátumáról, mivel garázdaság miatt bírósági eljárás folyik ellene. A képviselő a tavaly novemberi jogászbálon részegen molesztált egy nőt, majd verekedést kezdett annak testvérével, aki a védelmére sietett. A biztonsági őrt pedig azzal fenyegette, hogy képviselői befolyását latba vetve kirúgatja az állásából. A jobbikos képviselő a bírósági tárgyaláson elismerte bűnösségét – ezt azonban sem ő, sem a Fidesz-KDNP frakció 14 tagja nem találta elég oknak, hogy visszavonuljon a döntéshozataltól. Mivel a Fidesz-KDNP testületi többsége csak a Jobbik szavazatával biztosítható, a szegedi testületben Keresztúri Farkas Csaba lehet a jogi és ügyrendi bizottság elnöke, négy önkormányzati cégben is az ő javaslatára neveztek ki vezetőt. Kozma József szerint ezek – a Szabadtéri Játékokkal ellentétben – valóban rosszul vezetett, problémás vállalatok. Jól jellemzi a helyzetet, hogy Keresztúri Farkas Csaba Bátyai Edina leváltása ügyében többször is kijelentette: neki, mint tulajdonosnak, joga van felülvizsgálni a szabadtéri működését. Botka polgármester figyelmeztette is: nem ő a tulajdonos, nem is a 15 jobboldali képviselő, hanem Szeged városa.

Miután az István, a király szerzői, Szörényi Levente és Bródy János, valamint az előadási jogokat birtokló Zikkurat Kft. ügyvezetője, Rosta Mária péntek este kijelentették: számukra Bátyai Edina személye jelent garanciát, hogy a politika nem szól bele az előadásba, a legjobban várt produkció máris veszélybe került. Ráadásul úgy, hogy a jegyek jelentős részét már eladták rá.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.