Belföld: Hadiállapot a kormányfő és az igazságszolgáltatás között - NOL.hu
 

Hadiállapot a kormányfő és az igazságszolgáltatás között

Politikai elfogultsággal vádolta az ügyészséget és a bíróságot a miniszterelnök a múlt szombati beszédében. A Veszprém Megyei Bíróság elnöke szerint Gyurcsány Ferencet nyilván aggasztja, hogy a kormányváltás után felelősségre vonhatják.

Az igazságszolgáltatásnak is kijutott a kemény bírálatból az MSZP múlt szombati kongresszusán. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kijelentette: "Az állam egyes intézményei, különösen a bíróságok és az ügyészségek bizonyos döntései azt az érzést keltik, hogy a döntéshozók egy része a Fidesz érdekei, kimondott vagy sugallt elvárásai szerint járnak el. Mentik a Fideszhez kötődő disznóságokat, másrészt meg időnként azt a gyanút keltik, hogy részrehajlóan eljárás alá vonják, büntetik a Fidesz ellenfeleihez tartozókat vagy annak vélteket".

Gyurcsány Ferenc elfogultsággal vádolta az igazságszolgáltatást
Gyurcsány Ferenc elfogultsággal vádolta az igazságszolgáltatást

Úgy tűnik, a kormányfő kijelentései miatt már-már nyílt háborúskodás folyik. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács és a Legfőbb Ügyészség tiltakozása után megszólalt a Veszprém Megyei Bíróság elnöke is. "A költségvetési javakkal történt visszaélések eljárásokat vonhatnak maguk után, ezért a kormányfőt és pártját nyilván az aggasztja, hogy a kormányváltás után felelősségre vonások következhetnek" - így reagált a Magyar Hírlapban kedden. Horváth György szerint Gyurcsány "ennek próbál elébe menni azzal, hogy a bíróságokat és az ügyészségeket támadja".

Ugyanezt ismételte keddi sajtótájékoztatóján a fideszes Balsai István. „Van egy gyanúnk, úgy gondoljuk, hogy valamilyen okkal és joggal tart Gyurcsány Ferenc a független igazságszolgáltatás szereplőitől" - hangoztatta az egykori igazságügy-miniszter.

Majd feltette a kérdést: "Vajon melyik az a szocialista politikus, aki le fog bukni, vagy esetleg magára gondolt?" Egyébként ha a bukott kormány bukott vezetője körbenéz - fogalmazott az ellenzéki politikus -, tucatszám láthatja társait, akik "nehéz bilincsben" várják az ítéletet vagy töltik a büntetésüket.

Az igazságügyi és rendészeti miniszternek el kell határolódnia a miniszterelnök "szégyenteljes nyilatkozatától" - hangsúlyozta Balsai.

Ellenzéki képviselőkhöz köthető eljárások is szép számmal folynak, ám azokról a nyilvánosság szinte sohasem értesül - állítja Bárándy Gergely, az MSZP elnökségi tagja. Ez pedig szerinte azt a látszatot kelti, hogy csak szocialista politikusok ellen folynak eljárások.

Bárándy azt is szóvá tette, hogy az igazságszolgáltatás szerveinek nemcsak Gyurcsány kijelentései miatt kellene elhatárolódnia, hanem akkor is, amikor a Fidesz vezetői a kormányváltás után felelősségre vonást helyeztek kilátásba. Ez ugyanis szerinte csak az ügyészség és a bíróság befolyásolásán keresztül lenne megvalósítható.

Senki nem kerülheti el az elszámoltatást, de ennek nem az lenne az alapja, hogy a Fidesz kormányzati pozícióba kerül; a felelősségre vonás a független igazságszolgáltatás jelenleg is működő gépezetének feladata - véli ezzel kapcsolatban Balsai.

Ügyek balra és jobbra

Bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt folyik az eljárás a volt szocialista képviselő, Zuschlag János és társai ellen.

Különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, társtettesként, bűnszervezet tagjaként, elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt tartják előzetes letartóztatásban Hunvald György (MSZP) VII. polgármestert és több társát.

Hűtlen kezeléssel gyanúsítják a VI. kerület több önkormányzati képviselőjét és Verók István szocialista polgármestert, mert több ingatlant is áron alul értékesítettek.

Hivatali vesztegetés miatt az ügyészség vádat emelt Gergely Zsolt (Fidesz), a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés vagyongazdálkodásért felelős alelnöke és több társa ellen. A miskolci volt MSZMP-székház értékesítésével összefüggésben nyomoznak, de más ingatlannal kapcsolatos kérdéseket is vizsgálnak. Gergely a potenciális vevőknek állítólag anyagi előnyt kérve ajánlotta fel a segítségét.

Hivatali visszaéléssel gyanúsítják Fenyves Pétert, Mór város fideszes polgármesterét egy 2007-es ingatlanügy kapcsán, mert a vevőnek jogtalan előnyt biztosító határozatot terjesztett a képviselő-testület elé.

Hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás vétsége miatt emelt vádat az ügyészség Czaun János veszprémi alpolgármester ellen, mert a szolgálati gépkocsiját magáncélra vette igénybe, és ezzel 133 forint vagyoni hátrányt okozott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér