Elképesztő választ adott a minisztérium

Tovább dagad az igazgatóváltási botrány Budafokon. A skandalum immár plágiumüggyé vált.

Amint arról hétfőn beszámoltunk, a Budai Nagy Antal Gimná­zium újonnan kinevezett direktorával kapcsolatban felvetődött: plagizált részekkel megírt pályázattal nyerte el pozícióját, amelyet sokak szerint alapvetően annak köszönhet, hogy a köznevelési államtitkár, Czunyiné Bertalan Judit barátnője.

A kiválasztott Manolovitsné Erdőközi Orsolyával szemben a Budai Nagy Antal Gimnázium szinte teljes tantestülete, a szülői munkaközösség és a diákok többsége is a korábbi igazgatót Kissné Prim Beá­tát támogatta.

A fideszes önkormányzat – amelynek szintén véleményezési joga van – úgy foglalt állást, hogy mindkét pályázót egyformán alkalmasnak tartja. Tette ezt annak ellenére, hogy Karsay Ferenc polgármester tudatában volt annak, hogy a kerületében élők kit tartanak alkalmasnak. A köznevelési államtitkárt azonban nem hatotta meg, hogy a korábbi igazgató mellett még tüntetést is szervezett a helyi szülői közösség.

A tárca nem hallgat a tüntetők üzenetére
A tárca nem hallgat a tüntetők üzenetére
Földi Imre

Ám váratlan fordulat történt, amikor a szülői közösség egy egyszerű internetes kereséssel kiderítette: Manolovitsné pályázata több ponton szó szerint megegyezik egy tapasztalt kollégájának 2013-as pályázati szövegével. Az új fejlemény kapcsán a plágiumgyanúba keveredett igazgató kinevezéséért felelős minisztériumhoz fordultunk.

„Most már nemcsak arról van szó, hogy Czunyiné Bertalan Judit egyetemi barátnőjének keresett helyet, hanem arról is, hogy úgy fest, Manolovitsné Erdőközi Orsolya plagizált az igazgatói pályázatában. Ez könnyen ellenőrizhető egyébként, mert mindkét pályázat olvasható a neten. Az új információk fényében felülvizsgálja-e döntését a miniszter?" – tudakoltuk a humántárcától.

Ezt a választ kaptuk: „A megbízási jogkör gyakorlója a beérkezett információk birtokában saját hatáskörben döntött, az érintett köznevelési intézmény jövőbeli működtetése és fejlesztése érdekében. Sem a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz, sem annak budapesti tankerületéhez nem érkezett hivatalos írásbeli megkeresés a XXII. kerületi Budai Nagy Antal Gimnázium intézményvezetői pályázatával kapcsolatban plágiumvádra hivatkozva".

Ennél bőbeszédűbb volt Czunyiné az ATV Híradójának kamerája előtt. A tévéseknek azt mondta: addig a minisztérium nem tud választ adni, amíg az eredeti szöveg szerzője nem reklamál.

Csakhogy e bejelentés meglepő lenne. Hiszen az iskolaigazgatónak, akitől Manolovitsné feltehetően kölcsönzött, az az állami intézményfenntartó a munkáltatója, amelyiknél Czunyiné hozza meg a végső döntéseket.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.