galéria megtekintése

Hiába a botrány, a Budaira erőszakolják a nem kívánt igazgatót

Diákok, volt diákok, szülők és tanárok sokasága vett részt ma este a Budai Nagy Antal Gimnázium jelenlegi igazgatója melletti jó hangulatú és megható megmozduláson. Ez azonban az Emmit nem hatja meg, mereven elzárkózik az elől, hogy ne azt az igazgatót nevezzék ki, akit mindenki egyöntetűen elutasít.

„Igazgatómutyi”, „Manolovitsné újra cserben hagyná a gyerekeinket”, „Czunyiné Hoffmann Orsolya” – olvasható azokon a molinókon, amelyeket az igazgatóválasztás kapcsán utcára vonuló tüntetők a magasba emeltek. A feliratok utalnak arra is, hogy feltehetően Czunyiné Bertalan Judit államtitkárnak köszönhető, hogy a tantestület és a szülők tiltakozása ellenére új igazgatót nevezett ki a miniszter az intézmény élére. Láthatólag sem az Emmit, sem a budafoki önkormányzatot nem érdekli a Budai Nagy Antal Gimnázium (BNAG) körül kialakult helyzet miatti felháborodás.

Földi Imre

Mint ismert, az Orbán-kormány által centralizált oktatási rendszerben az iskolák igazgatóválasztásába is beavatkozik a politika. A recept már ismert: a regnáló és a munkáját elégedettségre végző igazgató megbízatása lejár, ám hiába pályázik újra, egy másik jelöltet részesítenek vele szemben előnyben annak ellenére, hogy senki nem támogatja, sem a szülők, sem a diákok, sem a tantestület. Neki viszont van politikai hátszele. Ez történt a BNAG esetében is: pályázott a korábbi igazgató, aki a tantestület zömének támogatottságát élvezi, bíznak benne a szülők és a diákok. És pályázott az iskola egykori tanára is, akinek a személyét és pedagógiai programját szinte egyöntetűen elutasítják mindazok, akiket szeptembertől vezetni fog.

 

A budafoki önkormányzatnak nincs döntési jogköre az ügyben, a képviselő-testület mindössze véleményezhet, amit meg is tett: mindkét pályázót alkalmasnak találta. A szülők ennek ellenére bíztak a polgármesterben, és nyílt levélben fordultak Karsay Ferenchez. Ebben leírták: egyöntetűen a jelenlegi igazgatónőt, Kissné Prim Beátát kívánják az intézmény élére, és nem tudják, illetve nem akarják elfogadni, hogy a tantestület, a munkaközösségek, a diákok és a szülők egybehangzó véleménye ellenére egy személyében nem támogatott pályázó, Manolovitsné Erdőközi Orsolya kerüljön vezetői pozícióba.

A szülők tisztában voltak azzal, hogy a végső döntés Balog Zoltán humánminiszter kezében van, de bíztak abban, hogy a polgármester támogatja a kerületi polgárok akaratát, és megkéri a minisztert, hogy fontolja meg döntését. Hiába.

A Népszabadság megkeresésére a polgármester távollétében Sebes Gábor, az oktatási bizottság elnöke válaszolt. Kiemelte, a „képviselő-testület korábban egyhangúan (az MSZP-s, továbbá a most az önkormányzati döntéssel is hadakozó LMP-s, jobbikos és DK-s képviselő szavazatával is) mindkét pályázót támogatta, a minisztériumra hagyva a döntést”. Megkérdeztük, hogy nem kapcsolódik-e be a polgármester a felek közötti moderálásba, elvégre az Emmit a fideszes párttárs, Balog Zoltán vezeti.

„Nem pártállamban élünk, a közigazgatás a jogszabályok alapján működik. Akinek véleményezési joga volt, véleményezett, akinek kinevezési joga volt, kinevezett.

Miféle »moderálásról« lehetne ezután jogszerűen szó valamilyen párttagsághoz kötve?” – kérdezett vissza Sebes.

Sebes ugyanakkor megvádolta a szülői közösséget azzal, hogy annak csak „véleményezési joga van, de nincsen vétójoga, presszionálási joga, rágalmazási joga. Ha a szülők egy csoportja ellenzéki pártok és aktivisták bevonásával folyamatos feszültséget szít, azt nagyon sajnálatosnak tartjuk, de nem sokat tehetünk ellene. A tanári kar sokkal fegyelmezettebb, hivatás- és gyerekszeretőbb annál, hogy egy igazgatóváltás miatt szét akarná verni az iskolát, így nem is jelennek meg a közvélemény előtt” – írta lapunknak, ami egyértelműen arra utal, hogy az önkormányzat óhajtja politikai megmozdulásként beállítani a szülők tiltakozását. Holott annak egyik vezetője a szülők képviselője, Lukácsi Krisztina, aki az önkormányzat fideszes alpolgármesterének testvére – és nincs is köztük családi viszály. Ők csak nyugodt légkört szeretnének az iskolában, ez viszont – állítják – egyáltalán nem biztosított az akaratuk ellenére nyakukra ültetett új igazgatóval. A helyzetet jól ismerő forrásaink szerint az új igazgató érkezésekor az igazgatóhelyettesek azt tervezik, hogy felállnak.

Ami Sebes azon felvetését illeti, hogy a tanári kar nem jelenik meg a nyilvánosság előtt, arra a szülők annyit reagálnak:

manapság nem olyan könnyű tanári állást találni.

Felhívják a figyelmét arra is, hogy 2013. január elsejével, amikor minden önkormányzati iskola beolvadt a Klikbe, „szájkosár” került az intézményvezetők, illetve a pedagógusok szájára is, hiszen az állami mamutintézménynek szigorú kommunikációs szabályzata van: a sajtó a kapcsolatot nem az iskolákkal közvetlenül, hanem a tankerületi vezetőn, illetve a központi sajtófőosztályon keresztül tarthatja. Vagyis: nyilatkozási tilalom alatt állnak a tanárok, akik a jogszabályokat tartják be, amikor nem jelennek meg a közvélemény előtt.

Földi Imre

Az Emmi köznevelésért felelős államtitkárságát is megkérdeztük az ügyben. Azt szerettük volna megtudni, hogy a botrány okán nem vizsgálja-e felül a minisztérium Manolovitsné kinevezését? Azt is megkérdeztük, hogy az államtitkárság szerint milyen munka fog folyni egy olyan igazgató működése alatt, akinek sem a személyét, sem a pedagógiai programját nem fogadja el az a munkaközösség, amelyet vezetnie kell?

A válaszból világosan kiderül: az Emmi a dagadó botrány ellenére is ragaszkodik az iskola által elutasított jelölthöz. Arra hivatkoznak, hogy az eljárás törvényes volt. „A megbízási jogkör gyakorlója a beérkezett információk birtokában saját hatáskörben döntött, az érintett köznevelési intézmény jövőbeli működtetése és fejlesztése érdekében, a megújítás jegyében” – szögezte le Czunyiné Bertalan Judit államtitkársága.

A szülők ezért most utcára vonultak abban bízva, hogy Manolovitsné erős ellenállásuk láttán megfontolja visszalépését. A békés és pártpolitika-mentes demonstráción a szülők felolvasták kiáltványukat. (Lásd keretes írásunkat.) Az új igazgató elleni tüntetés Koncz Zsuzsa Azt hiszed, hogy nyílik még a sárga rózsa című dalának eléneklésével zárult.

Mit kívánnak a diákok és szüleik?

„Legyen nyugalom, kiszámíthatóság, szakmaiság és biztonság a Gimnáziumban!

Maradjon a Gimnázium igazgatója a többség által elfogadott, és szakmailag kifogástalanul dolgozó, köztiszteletben álló személy – Kissné Prim Beáta!

Gondoskodó, tudásközpontú, sikeres jövőt a gyermekeinknek!

Az iskolavezetés és a tanulók, szüleik közötti sikeres együttműködést, összhangot!

A tanári kar legyen egységes, s egymást támogatva őrizze meg lojalitását az intézmény és a tanulók iránt!

A tantestület, a diákok és a szülők egybehangzó véleményének, kérésének tiszteletben tartását!

A Gimnázium sikereinek, eredményeinek tiszteletben tartását!

Tisztességes eljárást, valós, konkrét szakmai magyarázatot!

Németh Zoltán alpolgármester és az Oktatási Bizottság adjon számot, miért nem volt fontos számára a tantestület véleménye?

Karsay Ferenc, Budafok-Tétény Polgármestere, közvetítse és képviselje a többség, a diákok, a szülők véleményét!

MANOLOVITSNÉ ERDŐKÖZI ORSOLYA VISSZALÉPÉSÉT! Orsolya, Ön nem kell nekünk, LÉPJEN VISSZA!

Balog Zoltán miniszter úr hozzon szakmai döntést, és Kissné Prim Beátát nevezze ki a Gimnázium élére!”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.