H1N1: Hihetetlen, de megcsináltuk!

A járványnak még nincs vége, tavaszig újabb hullámra - főként a zárt közösségekben, munkahelyeken várhatók további influenzás megbetegedések - figyelmeztetett Bajnai Gordon miniszterelnök, aki személyesen köszönte meg az új típusú influenza elleni védekezés példás szervezettségét a járványügyi szakembereknek.

Kiemelkedően jól vészelte Magyarország az újinfluenza okozta járvány első hullámát és ezért köszönet illeti a megelőzési feladatokat, az oltási kampányban résztvevő járványügyi szakembereket - mondta Bajnai Gordon szerdán az Országos Epidemiológia Központ szakmai értekezletén. A kormányfő európai bajnoksághoz hasonlította világjárványt, mint mondta: ha az influenza elleni védekezési versenyt hirdettek volna, dobogós helyünk lenne, mert Európában eddig nálunk a legnagyobb az átoltottság. Hozzátette: ami a kormányzati oldalról megtehető volt - oltások beszerzése, oltási kampány, oltópontok létrehozása - megtörtént. (Az oltópontok február negyedikéig leszenke nyitva.) A hatmillió megvásárolt vakcinából hárommilliót már be is adtak az orvosok az embereknek.

Ugyanakkor a miniszterelnök indokolatlan veszteségnek nevezte azok halálát, akiknek elvesztése összefügghet a betegséggel, ezért - mint mondta - az oltási kampányt folytatni kell. (Eddig 94 haltak meg Magyarországon a H1N1 miatt.) Úgy vélte, a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy legyen elég oltóanyag, és az annak szállításában résztvevőknek is köszönetet kell mondani - fűzte hozzá. Ez a kormány ugyan tavaly áprilisban a gazdasági válság elhárítására vállalkozott, de amikor arra kényszerültünk, hogy más típusú válsággal nézzünk szemben, ott is meg tudtuk fogni egymás kezét - fogalmazott Bajnai Gordon. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a feladatnak nincs vége, a szakemberek szerint újabb járványhullám várható, és arra kérte a szakembereket, folytassák oltási kampányukat, terjesszék minden körben, hogy lehetőség van az oltásra.Az eddigi sikeres védekezésnek köszönhető, hogy „megúsztuk", és a gazdasági válság kárait nem tetézték további, a járványos megbetegedések okozta extraköltségek.

Az elmúlt héten ismét emelkedni kezdett az influenza-szerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, tavaszig megtörténik az újinfluenza-járvány második hulláma. Ezúttal a zárt, illetve munkahelyi közösségekben várhatók nagyobb arányú megbetegedések. Mint mondta, most azért jött el erre a szakmai érte-kezletre, hogy köszönetet mondjon mindenkinek, aki erején felül, olykor munkaidőn túl is végezte a járvány mind hatékonyabb megelőzése érdekében a munkáját, és egyben jelezze: nincs még vége. A további gazdasági károk megelőzéshez további erőfeszítéseket kell tenniük az egészségügyben a járvány mérséklésében közreműködő szakembereknek.

Hihetetlen, de a gyakorlatban is megcsináltuk - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter utalt az ország pandémiás tervére. Hozzátette: amikor ez a terv készült, aligha gondolt arra bárki is, hogy egyszer az abban leírtakat meg kell majd valósítani. De megtörtént, a hazai egészségügy jól vizsgázott és ezért köszönet illet mindenkit, aki ebben közreműködött. Székely Tamás szerint sincs még vége a veszélynek. A járvány következő hullámáig lesz idő a járvánnyal kapcsolatos adatok összegyűjtésre, elemzésére.

 

Oltanak a belvárosi Szemere utcai iskolában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.