Influenzaszerű adatok

Nincsenek egzakt adatok arról, hogy a hagyományos vagy az új influenza veszélyesebb-e az emberre. Részben azért, mert ezt valójában nem is mérik: a járványfigyelő szolgálatoktól csak arról van adat, hogy adott időszakban hányan fordultak influenzaszerű tünetekkel hozzájuk.

Ilyen tüneteket azonban nemcsak influenza okozhat. Egy-egy járvány alatt néhány beteg torokváladékát megvizsgálják, hogy kiderüljön, milyen kórokozó okozta a betegséget, s az ilyen vagy olyan vírus gyakoriságából következtetnek a járványügyesek arra, hogy adott vírus milyen arányban fertőzhet a lakosság körében.

A szezonális és az új influenza vírusa okozta betegség általános tünetei azonosak, de az új influenzával küszködőknél gyakoribb az émelygés, a hányás. Látványos eltérés a szezonalitás is. Míg a hagyományos influenza kifejezetten szezonhoz kötött – októbertől-februárig –, addiga H1N1 vírus esetében ez a törvényszerűség nem igaz. Például az első tömeges megbetegedések a nyáron törtek ki.

Mindkét kór cseppfertőzéssel, kézkontaktussal terjed, s a markáns tünetek előtt legfeljebb egy hétig „bujkál” a betegség a szervezetben. Az új influenza vírusának erősebb a fertőzőképessége, és a H1N1 vírusgazda a gyógyulás után még egy hétig terjeszti a kórt, a szezonálisnál viszont erre nem volt még példa. A két különféle vírus okozta betegség lefolyása hasonló – egyik sem súlyosabb a másiknál.

Csakhogy míg az átlagos influenzába az idős vagy egyidejűleg sok betegséggel küszködők halnak bele, az új vírus a fiatal, egészséges emberek, a terhesek számára kockázatosabb. Az egyszerű alaptünetek (láz, légzési nehézség) gyorsan súlyosbodnak, emiatt a megbetegedettek közül sokan kerülnek a kórházak intenzív osztályaira.

Ide tartozik, hogy bár az új típusú influenza legsúlyosabb szövődményének számító vérzéses tüdőgyulladás okozta a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján az ünnepek alatt elhunyt 13 éves lány halálát, szervezetében nem tudták kimutatni a H1N1-fertőzést.

Túri Sándor intézetvezető professzor szerdán arról számolt be, hogy a lánynak kromoszóma-rendellenessége volt és nagy túlsúllyal is küzdött, a szegedi klinikára kerülve intenzív ellátásra és gépi lélegeztetésre szorult. A szakember kifejtette: a vírus jelenléte nem jár feltétlenül együtt a betegség kialakulásával, és a tipikus tünetekkel jelentkező pácienseknél sem mutatható ki mindig a fertőzés.

A professzor példaként a szegedi klinikára azonos tünetekkel felvett és azóta gyógyultan távozott négy testvért említette, akik közül csupán egy gyereknél volt kimutatható a H1N1-fertőzés. Túri Sándor tájékoztatása szerint szeptember óta a szegedi gyerekklinikára 83 olyan beteget vettek föl, akinél kimutatható volt az új típusú influenza, közülük 14 gyerek szorult intenzív ellátásra, s 7-et kellett lélegeztetni. A fertőzött betegek közül egy 1200 grammal született koraszülött elhunyt, halálát azonban feltehetően elsősorban éretlensége és súlyos légzési problémái okozták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.