Feljelentéskiegészítés Novák Előd akciója miatt

Kisebb kárt okozó rongálás gyanújával feljelentéskiegészítést rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség annak a feljelentésnek a kapcsán, amelyet hétfőn tett egy meg nem nevezett civil Novák Előd és Jobbik-szimpatizáns társai Szabadság téri akciója miatt.
Novák és társai vasárnap vésővel-kalapáccsal vonultak a Szabadság téri szovjet emlékműhöz, hogy leverjék róla a sarló-kalapácsos címert. Kissé távolabbról figyelte az eseményeket Budaházy György, a radikális jobboldal emblematikus alakja is, de ő végül nem ment közel az eseményekhez. Több helyen azt nyilatkozta, ez minimum rongálás lesz, azaz bűncselekmény, s mivel ellene éppen terrorcselekmények elkövetésének vádjával büntetőeljárás zajlik, nem kockáztatná meg, hogy visszavigyék a börtönbe.

Novák Előd, akit társai mellett képviselői mentelmi joga is védett, viszont megkockáztatta. Az akcióról készült felvételeken látható, hogy többször birokra kelt a rendőrökkel, akik egy alkalommal – ahogy hivatalosan fogalmaznak – testi kényszerrel földre is vitték a jobbikos honatyát, aki mégis újra és újra megpróbálta megrongálni az emlékművet. Mivel húsz rendőr állta körbe az emlékművet, a címert leverni esélyük sem volt, pedig még egy méretes létrát is vittek magukkal, Novák később a talapzatot kezdte el vésni. A rendőrök azonban ezt sem hagyták.

Vizsgálódik az ügyben a rendőrség is, vélhetően az ő dokumentumaik is a Központi Nyomozó Főügyészség asztalán landolnak majd, ám miután valaki már hétfőn feljelentést tett, az ügy lényegében kényszerpályára került. Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője lapunknak elmondta: egyelőre kisebb kárt okozó rongálás gyanújával rendeltek el feljelentéskiegészítést, ami 15 napig tart, de egyszer hosszabbítható.

A szóvivő nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, hogy változhat-e a cselekmény minősítése, de nem zárta ki ennek a lehetőségét sem. Végül is Novák mégiscsak ellenszegült a rendőröknek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.