Feljelentették Novák Elődöt

Egy magánszemély feljelentette Novák Elődöt a vasárnapi emlékműrongálási kísérlete miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen. Nagy Andrea, a főügyészség szóvivője értesülésünket megerősítette, arról azonban csak a feljelentés elbírálásának háromnapos határidejét követően dönt az ügyészség, hogy elrendeli-e a nyomozást. Ám Novák ekkor sem lesz automatikusan gyanúsított, hiszen parlamenti képviselőként mentelmi jog védi, amiről nem mondhat le. Annak ellenére sem, hogy pártja már régóta követeli e politikusi kiváltság eltörlését.

Vizsgálódik a Szabadság téren vasárnap történtek miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság is. Hivatalosan meg nem erősített értesülésünk szerint Novák Előd érintettsége miatt a rendőrség napokon belül átadja az ügyet a képviselőkkel szembeni eljárásokkal megbízott Központi Nyomozó Főügyészségnek.

Vasárnap egy Jobbik-szimpatizánsokból szerveződött csoport a Szabadság téren vésővel és kalapáccsal megkísérelte eltávolítani a szovjet emlékműről a sarló-kalapácsos címert. Az emlékművet körbeálló húsz rendőr azonban ezt megakadályozta. Azért voltak ott ilyen nagy számban, mert a Jobbik jó előre, már október 23-i rendezvényén jelezte, hogy mire készül. Ugyanakkor a párt az akciót nem jelentette be a rendőrségen.

Novák Előd akcióban
Veres Viktor / Népszabadság

Novákék nem fértek hozzá a címerhez, hiába skandálták, hogy „magyar rendőr velünk van!”, a rendőröket ez nem hatotta meg, s továbbra sem engedték őket felmászni az emlékműre. Eközben kisebb lökdösődés is kialakult.

Helyszíni beszámolók szerint Novák Előd többször is megkísérelte kijátszani a rendőrök éberségét. Egyszer sikerült is neki, ám a rendőrök az első néhány kalapács­ütés után földre vitték és elvették tőle a szerszámait.

A jobbikos képviselő ellen, amennyiben az ügyészség megalapozottnak találja a civil feljelentést, és (vagy) a BRFK az ügy átadásakor külön és kellő nyomatékkal hívja fel a figyelmüket Novák Előd és a rendőrök kézitusájára, rongálás mellett akár garázdaságért és szélsőséges esetben hivatalos személy elleni erőszakért is indulhat nyomozás.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.