Ezért törhetett ki a Fidesz-RTL háború

Már a választások előtt sem volt elég lojális a tévécsatorna a kormánypárthoz - a HVG szerint a rezsicsökkentés tálalásáért állhattak bosszút a reklámadóval.

Elfogult a kormánnyal szemben az RTL - ezt állapította meg a HVG birtokába került, a kormány megrendelésére készült felmérés. Ez önmagában nem volna meglepő azok után, hogy az esti hírműsorukban folyamatosan bírálják a kormányt. Ami érdekessé teszi a felmérést, az a dátum: 2012. szeptember és a 2013. május között végezték, tehát bőven a választások előtt, amikor még az RTL Híradó nézői elvétve találkozhattak politikai hírekkel. A lap információja szerint az RTL "elfogultsága" szerepet játszott abban, hogy megromlott a Fidesz és az RTL viszonya. Hovatovább ez lehetett a kiváltó oka a reklámadó kivetésének is.

Ahogy arról már beszámoltunk, az RTL-t sújtja leginkább a reklámadó, amire a tévétársaság szokatlanul erős kormánykritikával reagált az esti hírműsoraiban. A kormány pedig bosszúból ráküldte az adóhatóságot az RTL-re, majd a tévétársaság rovására módosították a reklámadó-törvényt, Balog Zoltán miniszter pedig egy sajtótájékoztatóján levette az asztaláról az RTL mikrofonját.

A HVG birtokába jutott elemzés egyik alapvetése, hogy a TV2-vel összevetve az RTL túlzottan is negatív színben tünteti fel a politikai, gazdasági fejleményeket, „ritkábban számolt be olyan témákról, melyek más médiumokban vezető, pozitív témának számítottak". „A kormányzati hírek médiaképe kedvezőtlenül alakult a vizsgált időszakban az RTL Klub műsoraiban: a megjelenések 21 százaléka pozitív, 27 százaléka negatív, 52 százaléka semleges volt" – állapította meg az elemzés. (Magyarán azt kérik számon az RTL-től, hogy miért nem annyira fideszesek a híradói, mint a TV2-nek - utóbbi csatorna hírműsorainak kiegyensúlyozatlanságáról korábbi cikkünkben olvashatnak - A Szerk.)

A felmérés arra is kitért, hogyan kezelte az RTL a rezsicsökkentést, vagy hogy milyen címet adtak a híreknek, hogyan számoltak be a kampányról. Minden alkalommal arra jutott az elemzés, hogy az RTL műsoraiban „elfogult", álláspontja „szakmailag nem volt helytálló", a tévé „befolyásolási technikákat alkalmazott". (A Miniszterelnökségen működő Kormányzati Információs Központ a HVG-nek elismerte, hogy náluk készült a vizsgálat, amely viszont meglepő módon nemcsak a kormány hírműsorokban való megjelenését, hanem a Fidesz médiaképét is vizsgálta.)

Ahhoz képest, hogy éppen a felmérésben vádolják befolyásolással a tévétársaságot, érdekes módon kiderült, hogy a Fideszből még a háború kirobbanása előtt informális úton többször kérték, a csatorna „fogja vissza magát". Egy forrásuk szerint olyan jelzést is kaptak, hogy a kormánypárt „értékelni tudná", esetleg „tárgyalási alap lehetne", ha az RTL vezetőségében változás történne, és egy, a Fidesz felé megértőbb menedzsment kerülne a csatorna élére.

A HVG online-on publikált felmérés alapján különösen a rezsicsökkentés tálalása miatt rághattak be az RTL-re Orbánék. Az elemzésben többek között az olvasható: „Az RTL Klub a rezsicsökkentésről szóló összeállítás során egyszer sem – közvetlenül és közvetett módon sem – hivatkozott kormányzati álláspontra, nem idézett illetékes kormányzópárti politikustól... (...) A gyermeki nyomorúság túlburjánzó képeivel azért dolgozott az RTL Klub, mert azokat úgynevezett érzelmi horogként (emotional hook) felhasználta. Azt kívánta elérni, hogy a néző ne kérdőjelezze meg a rezsicsökkentéssel kapcsolatban elhangzó kritikákat, hiszen ezzel egyúttal a nélkülöző gyerekek igazságát is kétségbe vonta volna." (Az elemzés ezen része a Házon kívül 2012. december 19-i adását vette nagyító alá, melyben olyan szegény családokat mutattak be, akik nem részesülhetnek a rezsicsökkentés hatásaiból.)

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.