Ömlik ránk a kormánypropaganda

A Republikon Intézet elemzéséből kiderül, hogy a közszolgálati televízió Híradója mellett a TV2 hírműsorai is kormánypártinak tekinthetők. Az RTL Klub viszont törekszik arra, hogy politikailag semleges híradót gyártson.

"A Fidesz továbbra is uralja a híradókat: a politikai hírek több mint 70% a kormány- pártról szól" – adta hírül az Index a Republikon Intézet Nincs híradó Orbán nélkül? című legújabb médiaelemzését. A vizsgálat a 27. és 28. heti esti híradókra terjedt ki. A rendszeresen jelentkező elemzés célja, hogy bemutassa, a három legtöbb emberhez eljutó földi sugárzású csatotna, az M1, a TV2, és az RTL Klub hírműsorain keresztül milyen hírek jutnak el a váalsztókhoz.

A vizsgált időszakban "a politikai hírek fele egyértelműen támogató a kormánnyal szemben, míg kritika csak a hírek 15%-ban fogalmazódik meg". Az elemzés emellett megemlíti, hogy a híradókban felülreprezentált a bulvár-tartalom. "Még a leginkább politika-orientált köztévé híradójában is a hírek egyharmada bulvárhír" - olvasható a Republikon Intézet médiaelemzésében.  

"A 27-28. heti híradások alapján a három televízió közül az M1 Híradója mellett a TV2 Tények műsora is kormánypártinak tekinthető, a Fidesz szereplése és a kormányt támogató hírek aránya alapján. Az RTL Klub hírszerkesztési gyakorlatában törekszik a semlegességre" - derül ki. Az ellenzéki pártok szinte csak negatív kontextusban, botrányaikkal képesek bejutni a híradásokba, kormánykritikával, politikai állásfoglalással, esetleg önálló kezdeményezéssel alig. 

"A 27. hét főszereplője ismét Orbán Viktor volt: huszonnyolcszor annyit szerepelt a hírekben, mint az LMP vagy a Jobbik frakcióvezetője. Az MSZP elnöke egyáltalán nem kapott megszólalási lehetőséget a héten. Nemcsak önmagában Orbán Viktor szereplése kimagasló, de a kormánypárti politikusok magas aránya is: a legtöbbet szereplő húsz politikus közül 12-13 a Fidesz-KDNP soraiból került ki a 27. és 28. héten is" - áll az elemzésben.

Mint ismert,a TV2 hírműsorainak hírpolitikai tanácsadója Pindroch Ferenc, aki korábban a HírTV szerkesztő-műsorvezetője volt.

(A Pepublikon Intézet honlapján elolvasható a kutatás módszertana. E szerint a híreket témák és megszólalók szerint csoportosították. Aszerint is értékelték a híreket, hogy azok a kormányra nézve pozitívak/támogatóak, negatívak/kritikusak vagy pedig semlegesek/kiegyensúlyozottak voltak-e. Az elemzés a híradók napi nézettségváltozására is érzékeny: "a nagyobb nézettség természetesen nagyobb hatással is jár: ugyanaz az egyperces hír háromszor-négyszer annyi nézőt ér el, ha a TV2-n sugározzák, mintha az M1-en". A legmagasabb nézettséggel a TV2 Tények című műsora bír.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.