Ezeroldalas könyvjelzővel vágott vissza az ügyészség

Elhárult az akadály az elől, hogy a bíróság kitűzze az első tárgyalási időpontot és Tarsoly Csaba ellen megindulhasson a büntetőper a Quaestor több ezer ügyfelének megkárosításáért, amiről az ellene benyújtott váridat szól.
A Fővárosi Főügyészség pénteken kiadott közleménye szerint végrehajtotta a Fővárosi Törvényszék döntését és a bíróság kérésének megfelelően mintegy ezer oldalas kiegészítő iratban részletezte, hogy a vádirathoz korábban elektronikus formában csatolt mint öt terabyte kapacitású lemezen lévő bizonyítékok konkrétan mely cselekmények bizonyítására szolgálnak.

Az ügyészség tulajdonképpen egy elektronikus könyvjelzőt (súgót) készített a bíróságnak, ami segíti az ügyet tárgyaló bírót abban, hogy eligazodjék a nagy mennyiségű adatok között. E kiegészítés következtében az amúgy is 1548 oldalas vádirat még ezer oldallal bővült. Az ügyészség közleménye szerint ezzel viszont már elhárult az akadály a tárgyalás időpontjának kitűzése elől.

Emlékeztetőül: a Fővárosi Főügyészség április elsején nyújtotta be a Quaestor-ügy vádiratát a Fővárosi Törvényszéknek. A bíróság szinte postafordultával hiánypótlásra visszaküldte. Egészen pontosan arra utasította a főügyészséget, téttelesen sorolja fel, hogy az elektronikus formában mellékelt bizonyítékok közül szerinte melyik mit bizonyít.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész első felindultságában azt nyilatkozta: nem hajtja végre a bíróság döntését, mivel a vád törvényes és a benyújtásának a módja, formája is megfelelt az eljárási szabályoknak.

Erre a bíróság is bekeményített, ekkor vetődött fel, hogy ha nem kapják meg a kért hiánypótlást, megszüntetik Tarsollyal szemben az eljárását. Ez erre vonatkozó figyelmezetés szerepelt is a kiegészítést elrendelő végzésben. Bár az ügyészség szerint komolya fel sem vetődött annak a lehetősége merült, hogy a százmilliárdos csalási ügy fő vádlottja bármi módon is megúszhatja a bírósági eljárást.

Ügyészségi körökben ugyanakkor éltek a gyanúperrel, hogy a bíróság csupán időhúzás végett kérte a kiegészítést. Egy rendkívül elterhelt bíróra szignálták a Quaestor-pert, aki a vádirat benyújtásakor még javán tárgyalt egy sok vádlottas bonyolult bűnügyet, amit az ítélethirdetés után még írásba is kellett foglalnia. Komolyan felvetődött a kérdés, hogy a pert előkészítő tárgyalásig egyáltalán az elejétől a végéig el tudta-e olvasni alaposan a bíró a vádiratot? Sokan éltek, nemcsak az ügyészségen, a gyanúperrel, hogy nem.

E gyanút megerősítette Polt Péter legfőbb ügyész is lapunknak adott interjújában, ahol egyebek között arról beszélt, hogy a Quaestor után nem sokkal emeltek vádat a Buda-Cash-ügyben. Pont úgy adták át a vádiratot, mint a Quaestor-ügyben. A majdan a Buda-Cash-pert tárgyaló bíró azonban minden további nélkül befogadta a vádiratot. A Quaestor-ügy bírájával ellentétben ő nem kért könyvjelzőt hozzá.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.