„Nem hajtom végre a törvényszék döntését”

Hiába várja a Quaestor-ügy vádiratának hiánypótlását a Fővárosi Törvényszék. Mert bár Póta Péter szóvivő az MTI-nek azt nyilatkozta, a törvényszék fenntartja korábbi álláspontját a Quaestor-ügyben: továbbra is hiányosnak tartja a vádat, ezért hiánypótlást vár a Fővárosi Főügyészségtől, Ibolya Tibor fővárosi főügyész a Népszabadság kérdésére azt mondta, nem hajtja végre a törvényszék utasítását, mert az jogilag és technikailag végrehajthatatlan.

Ibolya úgy érvel, hogy jogi álláspontja szerint a vád a hatályos eljárási törvény előírásainak megfelelő. A főügyész ezért is kérte hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján a Fővárosi Törvényszéktől, hogy ne kérjen a Fővárosi Főügyészségtől „jogszabálysértő hiánypótlást”, és az első tárgyalási napot a vádirat benyújtásától számított három hónapon belülre, tehát május 5-éig tűzze ki.

Ibolya Tibor
Ibolya Tibor
Koncz György / Népszabadság

Csakhogy ez szinte lehetetlen. A Népszabadságnak ugyanis a pénteki előkészítő ülés több résztvevője is egybehangzóan megerősítette: egy ügyvéd kérésére, miszerint „a bírónő elolvasta-e már a vádiratot”, az a válasz hangzott el, hogy „folyamatban van”. Ami egyenlő azzal, hogy még nem. Márpedig az 1500 oldalas vádirat átolvasása akkor is időigényes feladat volna, ha a Quaestor-ügy tárgyalására kijelölt bírónőnek nem kellene az elkövetkező hetekben még írásba foglalnia annak a 36 vádlottas szövevényes ügynek az ítéletét is, amelyet az elmúlt hónapokban szinte folyamatos ülésezéssel tárgyalt.

Szerettük volna megtudni, hogy szerencsés volt-e egy olyan bírót kijelölni a Quaestor-ügy tárgyalására, aki a vádirat benyújtásakor épp csak megkezdte egy szintén bonyolult ügy tárgyalását, de még a kérdést sem tehettük fel. Provokatív kérdésre a törvényszék szóvivője nem válaszol.

Polt Péter
Polt Péter
Veres Viktor / Népszabadság

Egyelőre nem tudni, az ügyészség kenyértörésre viszi-e a dolgot, azaz a törvényszék által előírt hatvan napot kivárja anélkül, hogy a vádiratot kiegészítené, és megvárja, hogy újra felszólítsa hiánypótlásra a törvényszék. Csakhogy ez sem mehet a végtelenségig, bár legalább a bíró el tudja olvasni a vádiratot. A vád ugyanis a bíróság által is elismerten törvényes, és a szükséges bizonyítékok is rendelkezésre állnak. Valakinek tehát majd engednie kell.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.