Budai perrel fenyegeti a Népszabadságot

Budai Gyula, a vidékfejlesztési tárca parlamenti államtitkára személyiségi jogi pert indít a Népszabadság ellen a lap hétfői, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei földbérletpályázatok kapcsán írt cikke miatt; a volt elszámoltatási kormánybiztos ezt hétfőn közölte az MTI-vel.

Lapunk azt írta, hogy Budai Gyula egyik rokona, Gerzsánszki Lajos lett az abszolút győztes a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei földbérletpályázaton, összesen 732 hektár földterületet nyert el.

Budai Gyula miniszterelnöki megbízott az önkormányzati választás óta nem keresi a reflektorfényt
Budai Gyula miniszterelnöki megbízott az önkormányzati választás óta nem keresi a reflektorfényt

A Vidékfejlesztési Minisztérium által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a cikk szándékosan úgy fogalmaz, hogy azt sejteti az olvasókkal: mind Gerzsánszki Lajos, mind pedig a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) és a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szabálytalanul járt volna el földpályázatok ügyében. Ezért Budai Gyula pert indít lapunk ellen.

Budai Gyula szerint valótlanul állítottuk, hogy Gerzsánszki Lajos – a vidékfejlesztési tárca parlamenti államtitkárának rokona – összesen 732 hektár földterületet nyert el. "A Népszabadság összemossa a természetes és a jogi személy fogalmát. Gerzsánszki Lajos, aki már évtizedek óta foglalkozik élethivatásszerűen mezőgazdasággal – közel ezer szarvasmarhát tart –, nem nyert NFA pályázatot. Gerzsánszki Lajos cége, a 13 éve működő Karmopol-Agro Kft. nyert földterületet, valamint a Mercato Finanszírozó Kft., melyben Gerzsánszki Lajos nem tulajdonos" – írja közleményében.

Budai Gyula szerint a Népszabadság állítása másrészről azért megtévesztő és valótlan, mert Gerzsánszki Lajos nem hozzátartozója. "Gerzsánszki Lajos Budai Gyula unokaöccsének apósa, mely kapcsolat a Polgári Törvénykönyv vonatkozó 685. §-a szerint sem hozzátartozói, sem pedig rokoni kapcsolatnak nem számít" – olvasható a közleményben.

Budai Gyula kiemelte, hogy az NFA pályázati rendszerében szigorú és objektív bírálati szempontok vannak, mely pontozási rendszer lehetetlenné teszi, hogy a pályázó "rokoni" kapcsolatai, avagy párthovatartozása bármilyen szempontból is figyelembe vehető lehessen (a pályázati anyag titkos, melynek feloldását több párt és szervezet eddig hiába kezdeményezte – A Szerk.).

Az államtitkár szerint ha a fideszes politikusok ilyen tág értelemben vett "rokonai", barátai és ismerősei nem pályázhatnának termőföldekért, akkor a magyar emberek jelentős része nem foglalkozhatna mezőgazdasággal, hiszen ha úgy vesszük, mindenki "rokona" vagy ismerőse valakinek – olvasható a dokumentumban.

Egyszer már vesztett

Budai Gyula nem először kezdeményez pert lapunk ellen, ezt egy május 30-án megjelent cikkünk miatt már megtette (Ángyán Borsodban borít). A Fővárosi Törvényszék ítéletével elutasította Budai Gyula lapunk ellen benyújtott keresetét. A per során meghallgatták Ángyán József Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőt – Budai elődjét az FVM államtitkári posztján –, aki megerősítette korábbi, Budaira vonatkozó, a per tárgyát képező állítását. Ugyancsak tanúként hallgatta meg a Fővárosi Törvényszék Szabó Rebeka LMP-s képviselőt és asszisztensét. Ők arról számoltak be, hogy Budai telefonon közölte velük, hogy ha kíváncsiak a pályázati anyagokra, akkor menjenek Egerbe, és ne utasítgassák az ő beosztottjait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.