Brüsszel dönt a fűtőelemüzletről

Ha két cégtől kell vásárolni, nem sok választás marad: Roszatom és Westinghouse

- A paksi atomerőmű két blokkjának megépítésére vonatkozó szerződés létrejöttekor a magyar állam mindenben követte az Európai Unió eljárási rendjét, a 30 évre szóló titkosítás pedig csak azokra a műszaki és üzleti adatokra vonatkozik, amelyek nemzetbiztonsági okokból minősülnek kockázatosnak, illetve szellemi alkotáshoz fűződő joggal kapcsolatosak – mondta Aradszki András, a fejlesztési tárca energiaügyekért felelős államtitkára csütörtökön Brüsszelben, miután részt vett a tagállamok illetékes minisztereinek ülésén. Aradszki szerint a világon jelenleg épülő 69 atomerőmű között egy sincs, amelynek a teljes dokumentációja nyilvános.

– A magyar parlament teljes mértékben a nemzetközi normák és a hatályos magyar adatvédelmi törvények szerint járt el, amikor megszavazta a beruházás titkosítását – mondta, azt azonban elismerte, hogy a titkosított adatok között lehet olyan, amit meg kell majd osztani az Európai Unióval.

Lapunk munkatársának brüsszeli informá­ciói szerint Aradszki azt is kijelentette, a magyar adófizetők így is elegendő információval rendelkeznek a paksi beruházásról: ismerik annak volumenét, azt, hogy orosz–magyar államközi megállapodás született róla, tájékozottak a pénzügyi feltételekről, megépítésének szabályairól, hiszen a magyar parlament mindezt nyilvános ülésén megvitatta. Hogy valami mégsem az uniós szabályok szerint történt, arra nem csak a tiltott állami támogatás gyanújával és (a tender elhagyása miatt) a versenyjogi előírások megsértésével kapcsolatban zajló brüsszeli vizsgálódás utal.

A Népszabadság több forrásból megerősített értesülése, hogy a bizottság szerdán megállapította: a magyar–orosz nukleáris együttműködési egyezménynek (a paksi bővítési beruházás alapdokumentumának) a fűtőelem-beszerzésre vonatkozó, a Roszatom kizárólagos szerepét kikötő 7. cikke szintén ellentétes az EU-jogszabályokkal. A bizottsági álláspont lényege, hogy mind a versenyjogi előírásokat, mind pedig az ellátásbiztonság követelményét sérti, ha egy ilyen nagy energiapiaci részesedésű létesítmény egyetlen beszerzési forrásra támaszkodik.

Megjegyzendő, hogy az orosz VVER típusú atomerőművekhez – ebbe a családba tartozik a meglévő paksi négy, illetve a tervezett két új reaktorblokk is – a Roszatomon kívül egyedül az amerikai Westinghouse gyárt fűtőelemeket. A fentiekre utalhatott a miniszterelnökséget vezető Lázár János is, amikor munkatársunknak azt mondta: a Westinghouse lehetséges szerepvállalásáról nem a magyar kormánynál, hanem az EU-nál kell érdeklődni, mivel az ügy uniós illetékességi körbe tartozik; a kooperációból annyi fog megvalósulni, amennyire Brüsszel rábólint.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.