galéria megtekintése

Paks 2 minden atomja titok

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 19. számában
jelent meg.

Csuhaj Ildikó, Hargitai Miklós
Népszabadság

Sem a Putyin-látogatáson, sem az atomtörvény módosításának – a vizit másnapjára időzített – vitájában nem derült ki érdemi új információ a paksi bővítésről. A törvényszövegben egyetlen olyan sor sincs, amely az energiaellátás biztonságát vagy a beruházás sikeres befejezését szolgálná.

A kormány részéről nincs olyan elképzelés, hogy a tervezett két paksi blokkon kívül továbbiak épüljenek. Legalábbis külügyekkel foglalkozó fideszes forrásainknak nincs tudomásuk ilyen tervről.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök kíséretében Budapestre érkezett Szergej Kirijenko, a Roszatom vezetője kedden nem zárta ki további erőművi blokkok építését Pakson. „A magyar gazdaság meglehetősen gyorsan fejlődik, és nem zárnám ki, hogy e beruházás sikeres végrehajtása esetén a magyar kormány döntést hoz további blokkok építéséről” – mondta.

A kormány nem hozott ilyen döntést, és szándéknyilatkozatot sem tett – tájékoztatták lapunkat kormányoldalról, és úgy értelmezték a Roszatom irányítójának nyilatkozatát, hogy az inkább az EU-nak szánt üzenet, amely szerint hosszú távra kívánják stabilizálni a szerepüket energetikai téren egy uniós országban.

 
Az ellenzék nem kér a projektből. A PM keddi akciója
Az ellenzék nem kér a projektből. A PM keddi akciója
Veres Viktor / Népszabadság

A parlament mindazonáltal a Putyin-látogatás másnapján, szerdán kezdte el az atomtörvényt módosító javaslat tárgyalását, közölve, ezzel a paksi bővítés megvalósításának útjában álló utolsó akadályokat takarítják el. Szél Bernadett, az LMP vezérszónoka szerint viszont „a lopásnak ágyaznak meg”, és a lebukás lehetőségét zárják ki a módosításokkal.

Ha a kormánynak van igaza, akkor a beruházást leginkább az átláthatóság nehezíti, amivel a jövőben tényleg nem lesz gond. Minden vonatkozó szerződés és egyéb dokumentum titkossá válik, bármilyen adat kiadását meg lehet tagadni egy gumiparagrafus segítségével, és a közbeszerzési törvény sem vonatkozik majd az alvállalkozói megállapodásokra, ami gyakorlatilag kizárja a versenyt és az ajánlatok összehasonlíthatóságát. A titkosítási csomagot előzetesen Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetője is jogsértőnek nevezte.

Roszatom-vezér, csel. Szergej Kirijenko itt hallgat
Roszatom-vezér, csel. Szergej Kirijenko itt hallgat
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A zöldpárt további rejtett aknákat is talált a kormánypárti javaslatban: a szöveg – a nemzeti vagyonról szóló törvénnyel ellentétesen – megengedné, hogy külföldi választott bíróság döntsön az esetleges jogvitákról, a tervezésben kamarai tagság nélküli mérnökök is részt vehetnének, az épített szerkezeteknél még az általános elvárásnak számító tízéves kötelező alkalmasságot sem kell vállalni, a kiégett fűtőelemek tárolójának hatásterülete pedig – papíron – száz méterre szűkül, amivel mindenkit kizárnak az engedélyezési eljárás potenciális ügyfelei közül.

Hogy mindez miért állna a 4000 milliárdos beruházást finanszírozó magyar adófizetők érdekében, vagy mennyiben könnyítené meg, hogy valóban használható és biztonságos reaktorblokkok épüljenek Pakson, az a vita során nem vált világossá. Megtudtuk viszont, hogy a törvényjavaslat a kormányoldalon sem tetszik mindenkinek, Bencsik János korábbi energiaügyi államtitkár például ugyanúgy elutasította, mint az előző ciklusban az oligarcháknak kedvező földtörvényt. A szocialista Heringes Anita arról beszélt: paksiként szomorúan látja, hogyan csökken az atomerőmű társadalmi elfogadottsága. Szerinte ez a titkos megállapodást kötő kormány hibája.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.