galéria megtekintése

Még drágábban fizethetünk meg Paksért

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 17. számában
jelent meg.

Bita Dániel, Csuhaj Ildikó, Hargitai Miklós
Népszabadság

Egyre érthetetlenebb, mi a valódi célja Vlagyimir Putyin elnök mai budapesti látogatásának: új, hosszú távú gázszerződésről nem lesz szó, az atomerőmű-bővítésről pedig elvileg nincs mit tárgyalni, mert decemberre minden alapdokumentumot aláírtak. A beharangozott kulturális, oktatási és regionális együttműködési megállapodások viszont nem olyan súlyúak, hogy indokolttá tehetnének egy elnöki látogatást.

Nem lesz napirenden a mai Orbán–Putyin-találkozón új, hosszú távú gázszállítási megállapodás, a jelenlegi szerződés meghosszabbításáról viszont lesz szó – tájékoztatták a Népszabadságot kormányoldalról, megerősítve ezzel azt a lapunk hétfői számában közölt információt, amely szerint a tárgyaláson a jelenleg is hatályos szerződéssel megrendelt, de fel nem használt 15-20 milliárd köbméter gáz ügye, esetleg a tarifája is szerepelhet.

Most is bele lehet csapni, de inkább csak megszokásból
Most is bele lehet csapni, de inkább csak megszokásból
Yuri Kochetkov / Reuters

Orbán Viktor a mezőkövesdi frakcióülés előtt a Hír TV-nek nyilatkozva még egy új szerződés megkötésére utalt. Az orosz elnökkel tervezett találkozóról azt mondta, „azt szeretnénk, ha a 2015-ben kifutó gázszerződés helyett tudnánk kötni egy szerződést, amely figyelembe veszi azt is, hogy nekünk gázra van szükségünk, de nem tudjuk, hogy hogyan fog alakulni hosszú távon az olaj és a gáz ára – tehát rugalmas megállapodást szeretnénk kötni. (...) Egy dolog biztos, hogy ez most nem a nagypolitikát, nem a nemzetközi dimenziót, hanem a konyhapénzt érinti. Minden magyar háztartásnak a kérdése: van-e, ha igen,mennyi és milyen áron gáz?” – mondta február elején a miniszterelnök.

 

Munkatársunk figyelmét korábban egy kormányzati háttérbeszélgetésen felhívták arra, a hosszú távú gázszállítási szerződést csak 2018-ban kell meghosszabbítani – vagyis nem 2015-ben, ahogy azt Orbán Viktor állította. E háttérbeszélgetésen azt nem tartották kizártnak, hogy Moszkva engedményt adhat a földgáz árából, azt viszont nem tartották reálisnak, hogy Magyarország ezért kész lenne megvétózni az Oroszország elleni uniós szankciók folytatását.

– A kormány nem kíván hosszú távú gázszállítási szerződést kötni Oroszországgal – Tóbiás József MSZP-elnök tájékoztatása szerint ezt mondta Orbán szombaton a parlamenti frakcióvezetőkkel tartott egyeztetésen, ahol téma volt Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása is. A pártelnök ezt azzal egészítette ki, hogy a megbeszélésen szóba került a paksi atomerőmű bővítése is. Az MSZP álláspontja az, hogy a kormány nem hozhat az ország sorsát harminc-ötven évre meghatározó döntést titkos paktum alapján. Tóbiás azt is elmondta, Orbán közlése szerint szociális és kulturális egyezményeket írnak alá Putyinnal. Tóbiás szerint az orosz elnök vélhetően propagandacélból jön, mert csak itt tudja demonstrálni, hogy nincs konfliktusban az uniós tagországokkal, más vezetők ugyanis lemondták a vele tervezett tárgyalásokat.

Kétségtelen, oktatási, kulturális és a tegnapi kormánynyilatkozatokban szereplő

regionális együttműködésekről ritkán szoktak elnöki szinten megállapodni,

a fajsúlyosabb témának számító atomerőmű-bővítésről viszont a feleknek csak akkor van tárgyalni valójuk, ha az eredetileg tervezett menetrend valamiért felborul. Ez megtörténhet.

Oroszország az egy évvel ezelőtti 42 rubel helyett jelenleg 72 rubelért tud euróhoz jutni: ez az egy tényező elegendő lehet ahhoz, hogy az euróhitelre alapozott paksi beruházás fő számait újra kelljen gondolni. A részleteket rögzítő megvalósítási megállapodások decemberi aláírásával az Orbán-kormány igyekezett kész helyzetet teremteni, olyan szituációt kialakítva, amelyben a legalább 4000 milliárd forintos üzlet minden sarokpontját titkos szerződések rögzítik, megelőzve ezzel a későbbi politikai vitákat, ám a bővítés hívei továbbra sem érezhetik magukat teljes biztonságban.

A projektet megakaszthatja az EU közbelépése, a finanszírozás ellehetetlenülése vagy akár a magyar politikai helyzet változása is. Most üt vissza, hogy a megvalósítási megállapodások titkosak: sem a vállalási árat, sem a vállalt műszaki tartalmat nem ismerjük, így azt is nagyon nehéz nyomon követni, hogy az oroszok megemelik-e az árat, illetve csökkentik-e a műszaki tartalmat annak érdekében, hogy ne fizessenek rá az üzletre.

A Greenpeace és az Energiaklub tavaly júniusban fordult Brüsszelhez azért, mert álláspontjuk szerint az atomerőmű-bővítés tervezett finanszírozása tiltott állami támogatás, és sokszorosan sérti az európai jogrendet. Az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága ebben az ügyben vizsgálatot folytat, és akár meg is tilthatja az államközi hitelből történő építkezést. Ugyancsak beadvánnyal fordult a bizottsághoz Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője. A politikusnak a tendereztetés elmaradása miatt tett panaszát információink szerint befogadta a testület, és

még az idén eldőlhet, indul-e kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen a versenyszabályok áthágásáért.

A kormány stratégiája, hogy esetleg nyugati szereplőket – például a Siemenst – is beenged az üzletbe, részben az EU megpuhítására szolgál, viszont nem feltétlenül találkozik az oroszok egyetértésével.

Ami Paksot illeti, papíron már minden elvégeztetett
Ami Paksot illeti, papíron már minden elvégeztetett
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Ami a belpolitikai vonatkozásokat illeti, a Simicska Lajos és Orbán Viktor közötti konfliktus elmélyülése után

a miniszterelnök és a hozzá hű gazdasági holdudvar minden korábbinál jobban rá van szorulva egy külső forrásból finanszírozható óriásberuházásra,

ám amennyiben a viszály tartós törést hozna létre a jobboldalon, nehéz lesz végigvinni a beruházást: az orosz pénzből finanszírozott orosz részvételű bővítést a lakosság többsége elutasítja.

A többség nem kér az atomprojektből

A megkérdezettek 60 százaléka nemmel válaszolt arra a kérdésre: támogatná-e egy orosz állami vállalat orosz hitelből történő atomerőmű-építését Magyarországon? Az országos reprezentatív kutatást a Medián készítette a Greenpeace megrendelésére. A válaszokból kiderül: a lakosság 66 százaléka azt szeretné, ha az ország energiaellátása a megújulóenergia- forrásokra épülne. Közel kétharmados többsége van annak az álláspontnak, amely szerint a paksi bővítés nélkül is lesz elegendő energiánk.

Ámon Ada, az Energiaklub vezetője az Elpaksolt ország című, a hét végén tartott rendezvényen a fentiekkel kapcsolatban azt mondta: az oroszokkal üzletelni kockázatos műfaj, mert ők az energiára mindig hatalmi eszközként, Magyarországra pedig kapuként tekintettek. Mint megjegyezte, a bővítésre szánt orosz kölcsön egy pillanatig nem fog bejönni az országba, mivel orosz bankokon keresztül egyből a Roszatom számláján landol, a devizahitelt viszont nekünk kell törlesztenünk.

Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő úgy vélekedett: ha az orosz válság tovább mélyül, Putyin elnök számára nem lesz kérdés, hogy Paks 2-re vagy a 2018-as orosz rendezésű foci-vb-re költse-e az eurómilliárdokat, Budapesten viszont nyilván azt fogja mondani, hogy a beruházás biztos lábakon áll, mivel neki és Orbánnak is ez a politikai érdeke.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.