Az érpataki polgármester megint hülyét csinál a bíróságból

Orosz Mihály Zoltán jogtalanul biggyesztette a neve elé a „dr.” rövidítést, emiatt közokirat-hamisítással vádolják. De a büntetőper elhúzódik, az érpataki modell „atyja” ugyanis ma sem jelent meg a tárgyaláson.

Sem a közokirat-hamisítással vádolt Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester, sem a védője nem jelent meg ma a büntetőügyben indult tárgyaláson a Püspökladányi Járási Bíróságon, így a tárgyalást elnapolták. Orosz Mihály Zoltánt azért idézték, mert a vád szerint olyan teológiai akadémián szerzett doktori címet, amely nem államilag elismert felsőoktatási intézmény, így doktori cím adományozására nem jogosult. A nyomozást már tavaly lefolytatták ellene, most állna bíróság elé, de a múltkori tárgyaláson betegségre hivatkozva nem jelent meg, a mai tárgyalásra szóló idézést pedig nem vette át, a tértivevény legalábbis nem érkezett vissza a járásbíróságra.

Az elhíresült érpataki modell "atyja" a vádirat szerint 2012. augusztus 30-án új személyazonosító okmányt igényelt a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Debreceni Járási Hivatal Okmányirodai Osztályán azzal az indokkal, hogy elveszítette a személyi igazolványát. Az igénylés során bemutatott egy idegen nyelvű okiratot, amellyel doktori címet igazolt, csakhogy – a vádirat szerint – az érintett teológiai akadémia nem államilag elismert felsőoktatási intézmény, így doktori cím adományozására nem jogosult.

A vádhatóság állítása szerint erről a tényről a vádlott tudomással bírt. Ennek ellenére a bemutatott okirat alapján a személy és lakcímnyilvántartásban a vádlott neve elé doktori címet jegyeztek be, továbbá az újonnan kiállított személyi igazolványon már a dr. Orosz Mihály Zoltán név szerepelt.

Ma a bíróság megállapította, hogy – mivel az Orosznak kiküldött tértivevény nem érkezett vissza –, a tárgyalás lefolytatásának így törvényes akadálya van. A polgármester ügyvédje a tértivevény szerint november 20-án átvette az idézést, ám ennek ellenére sem jelent meg a tárgyaláson. A következő tárgyalást december 10-re tűzték ki Püspökladányban. Elképzelhető, hogy Orosz akkor sem jelenik meg, hiszen gyakran előfordul, hogy különböző okokra hivatkozva kimenti magát.

A polgármester életrajzában egyébként az olvasható, hogy „tudományos fokozatot szerezve a Sophia Perennis Theologiai Akadémián kutatásokat-tanulmányokat folytatok a vallásfilozófia és a valláspszichológia területén a megváltástan, a kegyelemtan és a lélektan intenzív tanulmányozása révén és konkrétan az Üdvösség embere témakörben”. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.