Bolondot csinált a bíróságból az érpataki polgármester

A politikai performanszairól, különös öltözködési szokásairól, valamint az "érpataki modellről" elhíresült Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester ma nem jelent meg a Debreceni Ítélőtáblán tartott becsületsértési per tárgyalásán, s ügyvédet sem bízott meg a jogi képviseletével. Ha a polgármester tizenöt napon belül nem gondoskodik jogi képviseletről, az eljárást tizenöt napon belül meg kell szüntetni.
Maga az ügy szimpla becsületsértési perként indult, jelentőségét az adja, hogy a bíróság az eljárás folyamán megállapította: a polgármester által beperelt egyik vádlottnak valós volt azon állítása, hogy Oroszt korábban valóban elítélték jogerősen magánlaksértés vétsége miatt, ennek dacára gyakorolta tisztségét.

Az előzményekről Fórizs Ildikó, az ítélőtábla szóvivője elmondta: a bíróság által megállapított tényállás szerint 2010. áprilisában G. János, az ügy másodrendű vádlottja szórólapot készített és dobott be Érpatak lakosainak postaládáiba, s a szórólapon - a polgármester által később sérelmezett - kijelentéseket tett a falu polgármesterére. Ezekből az első állítás valós, hiszen a polgármestert jogerősen elítélték magánlaksértés vétsége miatt, ennek ellenére gyakorolta tisztségét, képviselte az önkormányzatot és vette fel a tiszteletdíjat és költségtérítést. A többi állítás azonban nem nyert bizonyítást.

Az ügy elsőrendű vádlottja, O. Zoltán 2010 októberében ugyancsak szórólapot terjesztett Érpatakon, s abban több valótlan állítás szerepelt a polgármester személyét illetően.

Orosz Mihály Zoltán beperelte a vádlottakat, akik tagadták a bűnösségüket.

Első fokon a Nyíregyházi Járásbíróság 2013-ban O. Zoltánt és G. Jánost becsületsértés vétsége próbára bocsátotta, másodfokon pedig a Nyíregyházi Törvényszék 2014-ben felmentette őket. Az ítélet ellen a polgármester fellebbezett, így került az ügy a Debreceni Ítélőtáblára.

A következő tárgyalás február 19-én lesz, feltéve, ha addig Orosz Mihály Zoltán gondoskodik jogi képviselőről.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.