Áldoktor az érpataki polgármester?

Orosz Mihály Zoltán olyan teológiai akadémián szerzett doktori címet, amely nem államilag elismert felsőoktatási intézmény, így doktori cím adományozására nem jogosult. A nyomozást már tavaly lefolytatták ellene, most áll bíróság elé.
Közokirat-hamisítás bűntette miatt áll bíróság elé Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester, akit azzal vádol az ügyészség, hogy jogosulatlanul használ doktori címet. A büntetőügy tárgyalása ezen a héten csütörtökön lesz a Püspökladányi Járási Bíróságon.
 
A Debreceni Járási Ügyészség vádirata alapján a Debreceni Törvényszék sajtóirodája közölte: Orosz Mihály Zoltán 2012. augusztus 30-án új személyazonosító okmányt igényelt a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Debreceni Járási Hivatal Okmányirodai Osztályán azzal az indokkal, hogy elveszítette a személyi igazolványát. Az igénylés során bemutatott egy idegen nyelvű okiratot, amellyel doktori címet igazolt, csakhogy – a vádirat szerint – az érintett teológiai akadémia nem államilag elismert felsőoktatási intézmény, így doktori cím adományozására nem jogosult. A vádhatóság állítása szerint erről a tényről a vádlott tudomással bírt. Ennek ellenére a bemutatott okirat alapján a személy és lakcímnyilvántartásban a vádlott neve elé doktori címet jegyeztek be, továbbá az újonnan kiállított személyi igazolványon már a dr. Orosz Mihály Zoltán név szerepelt.
 
A polgármester életrajzában az olvasható, hogy „tudományos fokozatot szerezve a Sophia Perennis Theologiai Akadémián kutatásokat-tanulmányokat folytatok a vallásfilozófia és a valláspszichológia területén a megváltástan, a kegyelemtan és a lélektan intenzív tanulmányozása révén és konkrétan az Üdvösség embere témakörben”.
 
Tudósítónk értesülései szerint a hamis doktori cím ügyében a nyomozást a Debreceni Rendőrkapitányság folytatta le, a Debreceni Járási Ügyészség ez alapján emelt vádat Orosz ellen a Debreceni Járásbíróságon tavaly áprilisban. Csakhogy a Kúria eljárásjogi okok miatt  a Debreceni Járásbíróságot kizárta a büntetőügyből, és az elsőfokú eljárásra a Püspökladányi Járási Bíróságot jelölte ki. A püspökladányi bíróságra az iratok idén augusztusban érkeztek meg.
 
Az azonban elképzelhető, hogy maga a vádlott nem érkezik meg csütörtökön a bíróságra, hiszen a polgármester már több alkalommal távol maradt a tárgyalásokról egészségügyi okokra vagy külföldi tanulmányutakra hivatkozva.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.