Látványakasztással uszított, most Tiszavasváriban keresheti az életfölötti értelmet

A jobbikos vezetésű Tiszavasvári a „békés magyar-cigány együttélés kialakításában” is számít a Becsület Légiója segítségére. A szervezet képviselője a botrányairól hírhedté vált Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester, az egyesület célja többek között „az élet életfölötti értelme megtalálásának” a segítése. 

– A lelki üdvösség elérésének segítése lelki-spirituális tevékenység végzésével, az élet életfölötti értelme megtalálásának segítése, továbbá egyéb, az alapszabály 2-3. paragrafusaiban foglaltak szerint – a „cél szerinti leírás" szerint ezt a munkát végzi az az Érpatakon bejegyzett, a Becsület Légiója nevet viselő egyesület, amellyel a jobbikos vezetésű Tiszavasvári önkormányzata a héten kötött együttműködési megállapodást.

Az esemény nem kis riadalmat váltott ki a helyi cigányság körében, a Becsület Légiója Egyesület képviselője ugyanis a sorozatos botrányok miatt hírhedté vált Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester. Rajta kívül a tiszavasvári képviselő-testület ülésén ott volt a szélsőjobboldali Zagyva György Gyula, a Jobbik volt parlamenti képviselője, valamint a párt alelnöke, Volner János.

A Fülöp Erik által vezetett Tiszavasvári többek között azért kötött megállapodást a Becsület Légiójával, hogy az egyesület segítsen a városnak „az alkotmányos alapjogok érvényesülésének előmozdításában", az „önkormányzati feladatellátás hatékonyságának fokozásában", a „helyi társadalmi integrációs folyamatok erősítésében", a „békés magyar-cigány együttélés kialakításában", a „gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének hatékonyabbá tételében", valamint a rendészetben, rendteremtésben, közrendvédelemben és bűnmegelőzésben illetékes szervek, szervezetek közötti együttműködésben.

De nem világos, hogy mindebben milyen hatékonysággal fog tevékenykedni a Becsület Légiója Egyesület. Elvégre a szervezetet képviselő Orosz Mihály Zoltán polgármester ellen jelenleg is büntetőper folyik, mert a személyi okmányába jogosulatlanul jegyeztetett be doktori címet, az ő nevéhez köthető továbbá az országos megdöbbenést keltett „látványakasztás" végrehajtása Érpatakon.

Nem beszélve arról, hogy az egyesület működése is hagy kívánnivalót maga után: habár a szervezetet 2012 januárjával kötelezték beszámolók közzétételére, a birosag.hu portálom csak két beszámolója érhető el 2014-ből, de mindkettő hibás verzióban. Továbbá mindkettő nullás, ami azt jelenti, hogy az egyesület 2014-ben egyetlen forint bevételről, kiadásról vagy saját tőkéről sem számolt be, vagyis – az elérhető beszámoló szerinti évben – még a tagok sem fizettek tagdíjat.

Szerettük volna megkérdezni Fülöp Eriket, hogy egy ilyen egyesülettel miért kötnek együttműködést, de a polgármester titkársága a kérdésünkkel Volner Jánoshoz utasított, ő azonban telefonos megkeresésünkre nem reagált.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.