galéria megtekintése

Rendőrök keresték a polgármestert, de a lakcímén állatokat találtak

12 komment

K. Zs.

Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármestert figyelmeztette a bíróság, hogy ha továbbra is az eljárás meghiúsítására törekszik, kényszerintézkedést alkalmaznak vele szemben. Az eljáró bíró már rendőrökkel is kerestette a polgármestert, akiről kiderült: nem is a bejelentett lakcímén lakik, ott ugyanis állattartó telep van.

Ma immár ötödik alkalommal nem jelent meg a büntetőperében kitűzött tárgyalásán  a közokirat-hamisítás bűntettével vádolt Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester, aki

a vádirat szerint jogosulatlanul használ doktori címet.

A Debreceni Járási Ügyészség vádirata megállapította: Orosz Mihály Zoltán 2012 augusztusában új személyazonosító okmányt igényelt azzal az indokkal, hogy elveszítette a személyi igazolványát. Az igénylés során bemutatott egy idegen nyelvű okiratot, amellyel doktori címet igazolt, csakhogy – a vádirat szerint – az érintett teológiai akadémia nem államilag elismert felsőoktatási intézmény, így doktori cím adományozására nem jogosult.

 

A vádhatóság állítása szerint erről a tényről a vádlott tudomással bírt, ennek ellenére a bemutatott okirat alapján a személy- és lakcímnyilvántartásban a vádlott neve elé doktori címet jegyeztek be, továbbá az újonnan kiállított személyi igazolványon már a dr. Orosz Mihály Zoltán név szerepelt.

Fotó: Konyhás István / Népszabadság

A nyomozást már 2014-ben lefolytatták ellene, s először 2015 októberében kellett volna büntetőügyében bíróság elé állnia, de Orosz Mihály Zoltán az azóta kitűzött öt tárgyalás egyikén sem vett részt, így ma sem ment el a Püspökladányi Járásbíróságra.

Veszprémyné Szajkó Márta, a Debreceni Törvényszék sajtótitkára azt mondta: a vádlott az elmúlt hónapokban tanulmányútra vagy betegségre hivatkozott, s előfordult, hogy a tárgyalásra elküldött idézés tértivevény nélkül jött vissza, így történt ez ma is.

A sajtótitkár elmondta: a bíróság időközben ellenőrizte a becsatolt orvosi igazolást a vádlott betegségéről, s az igazolást kiállító háziorvos azt nyilatkozta, hogy a vádlott egészségi állapota „kétséget kizáróan nem tett lehetővé” semmiféle helyváltoztatást, utazást. Ezután a bíróság a Nyíregyházi Rendőrkapitányság által ellenőrizte, hogy a vádlott az egészségi állapotának megfelelően az otthonában tartózkodik-e, ám

az illetékes rendőrőrs közlése szerint a vádlott nem tartózkodott az általa az eljárás során bejelentett érpataki lakcímén, ott ugyanis egy állattartó telep található.

Az eljáró rendőrök nem találták meg a polgármestert a munkahelyén, Érpatak község önkormányzatának épületében sem, a rendőrség információja szerint a vádlott életvitelszerűen nem Érpatakon lakik.

Fotó: Konyhás István / Népszabadság

Veszprémyné Szajkó Márta hozzátette: a bíróság felhívta a vádlott figyelmét, hogy a büntetőeljárási törvény alapján köteles a lakóhelyének, illetve tartózkodási helyének megváltoztatását három munkanapon belül bejelenteni.

A tanács elnöke felhívta Orosz figyelmét arra is: mivel az eljárás során eddig egyetlen kitűzött tárgyalási határnapon sem járult a bíróság elé, ha nem nyilatkozik róla másként, akkor  

a továbbiakban a tárgyalás a távollétében is megtartható.

A polgármestert ugyanakkor figyelmeztette a bíróság: ha továbbiakban is az eljárás meghiúsítására törekszik, akkor vele szemben akár kényszerintézkedés is alkalmazható.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.