Nyomozás indult az érpataki bábuakasztás miatt

Nyomozás indult a hétvégi érpataki bábuakasztás ügyében közösség elleni uszítás bűntettének gyanújával - közölte lapunkkal a Legfőbb Ügyészség.

Ahogy arról már beszámoltunk, Érpatakon szombaton "Dicsőség a névtelen palesztin hősöknek! Igazságot Palesztinának!" címmel tartott "önkormányzati és civil tiltakozást" az Érpataki Modell Országos Hálózata és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom. Ezen Orosz Mihály Zoltán polgármester felakasztatott két, Simon Peresz volt izraeli államelnököt és Benjamin Netanjahu miniszterelnököt ábrázoló bábut.

Emiatt hétfőn Izrael nagykövete megkereste az ügyészséget, amely tartalma szerint feljelentésnek minősül, ezért további intézkedésre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségnek továbbították. A Nyíregyházi Járási Ügyészség pedig kedden közösség elleni uszítás bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el, amellyel a Nyíregyházi Rendőrkapitányságot bízta meg - közölte Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete megdöbbenéssel és aggodalommal értesült arról "az Izrael-ellenes és antiszemita horror show-ról, amelyet Érpatak polgármestere és társai követtek el a hétvégén". Kifejtette: egy magyar szélsőjobboldali, helyi politikus "ismételten a legrosszabb felbujtó szavakat használja Izrael első számú vezetői ellen. Támogatói tapsviharának kíséretében gyakorlatilag nyilvánosan elkövetett gyilkosságra buzdított".

A nagykövet leszögezte: demokratikus országként Izrael tiszteletben tartja a gyülekezés szabadságát és a szabad véleménynyilvánítás jogát, de soha nem fogja elfogadni az olyan tetteket és kifejezéseket, amelyek zsidóellenesek, a rasszizmust, az idegengyűlöletet népszerűsítik és más emberek meggyilkolására szólítanak fel, "mint ahogy azt Érpatakon hallottuk".

Magyarország kormányának cselekednie kell, hogy megállítsa ezeket a veszélyes tetteket - emelte ki Ilan Mor, hozzátéve: biztos benne, hogy a magyar törvényeknek megfelelően hamarosan kivizsgálják ezt az esetet.

Hétfőn a Külgazdasági és Külügyminisztérium is megdöbbenésének adott hangot az érpataki polgármester hétvégi akciója miatt. A külügyi tárca szerin a polgármester a gázai háborút és annak ártatlan áldozatait használja fel ürügyként gyűlöletkeltő propagandája terjesztéséhez. Hozzátették: a más államok vezetői feletti önkényes és jelképes ítélkezés összeegyeztethetetlen az európai normákkal és a jogállamisággal is.

Kedden Vadai Ágnes országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke közleményében azt írta, hogy Érpatak polgármestere nyilvánosan, hóhér segítségével kötél általi halálra ítélte Izrael mai vezetőit. A DK ezért felszólította a legfőbb ügyészt, hogy azonnal indítson nyomozást a polgármester ellen.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.