Az amerikaiak magyarázatot kértek Szijjártótól

A 444 szerint a Fuck the EU kiszólásról hírhedt külügyi államtitkár, Victoria Nuland a múlt héten telefonált amiatt a per miatt, amelyet Vida Ildikó NAV-elnök indított az Egyesült Államok ideiglenes budapesti ügyvivője, André Goodfriend ellen. 

Az amerikai külügyminisztérium, a State Department európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkára, Victoria Nuland a múlt héten felhívta Szijjártó Pétert amiatt a per miatt, amelyet Vida Ildikó NAV-elnök indított André Goodfriend, az egyesült Államok ideiglenes budapesti ügyvivője ellen rágalmazásért – írja a 444.  Nulandet – írja a portál – főleg az érdekelte, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök miért biztatja Goodfriend feljelentésére azt a Vidát, akit egyébként kirúgással is megfenyegetett, ha nem indít pert az ügyben.

A NAV elnöke rajta van azon a listán, amelyet az amerikaiak állítottak össze azokról a magyar közéleti személyiségekről és üzletemberekről, akiktől korrupció gyanúja miatt megvonták a beutazási engedélyt az Egyesült Államokba.

Nuland hívásáról a 444 megkérdezte Szijjártó tárcáját, a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, amelytől azt a választ kapta, hogy az amerikai államtitkár és a magyar miniszter beszélgetése „végig udvarias, de mind a két fél részéről határozott” hangnemben zajlott. A tájékoztatás szerint a magyar fél a beszélgetés során jelezte, elvárja, hogy az Egyesült Államok tényekkel támassza alá a magyar tisztségviselők elleni vádjait, Vidának pedig nincs más lehetősége tisztázni magát. Szijjártó ezen kívül arra is felhívta Nuland figyelmét, hogy „Magyarország jogállam", ezért ha amerikai vállalat jogsértést tapasztal, azonnal feljelentést tehet – hangzik a magyar külügyi közlemény.

A 444 cikke folytatást ígér az ügyben.

Ami Nulandet illeti, az amerikai külügyi államtitkár hírhedt nyíltsággal mondja ki, mit gondol az európai országokról. Az év elején egy „Fuck the EU” kiszólással az egész Európai Uniót elküldte a francba azért az inaktivitásért, amelyet a brüsszeli politikusok tanúsítottak az ukrán válság alatt. Ősszel már Magyarországot is bírálta a nyilvánosság előtt: „Hogyan alhatnak nyugodtan a NATO 5. pontja védelme alatt, miközben nappal illiberális demokráciát hirdetnek, bátorítják a nacionalizmust, korlátozzák a sajtót és démonizálják a civil társadalmat?” – feszegette egy konferencián az államtitkár.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.