galéria megtekintése

Fuck the EU – fakadt ki az amerikai külügyi államtitkár


Ágoston Zoltán
NOL

Victoria Nulandnak nem tetszik a brüsszeli politikusok passzivitása az ukrán politikai válság rendezésében. Nem tartja jó ötletnek, hogy a volt nehézsúlyú bokszvilágbajnok, Vitalij Klicsko kormányra kerüljön.

Teljességgel figyelmen kívül hagyná az Európai Unió álláspontját Ukrajnával kapcsolatban az Egyesült Államok – derül ki abból a meglehetősen nyers hangvételű telefonbeszélgetésből, amely Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium európai ügyekért felelős külügyi államtitkára és Geoffrey Pyatt kijevi nagykövet között zajlott le nemrég. A telefonbeszélgetésre – amelyet minden valószínűség szerint az oroszok hallgattak le és szivárogtatták ki – a két politikus január 25-e után keríthetett sort. Tanúsága szerint az Egyesült Államoknak nem tetszik a brüsszeli politikusok inaktivitása – az ezzel kapcsolatos ingerültségének Nuland a „Fuck the EU” fordulattal hangot is ad. És nem szívesen látná kormányon a két hónapja tartó kijevi tüntetések egyik vezéralakját, Vitalij Klicsko volt nehézsúlyú bokszvilágbajnokot. Nuland szerint Ukrajna sorsát a gazdasági tapasztalata miatt inkább Arszenyij Jacenyukra, a bebörtönzött exkormányfő, Julija Timosenko mögött álló Batykivscsina (Haza) párt vezetőjére kellene bízni. Ezzel többé-kevésbé Pyatt is egyetért, hozzátéve, Klicskóra az Oleh Tyahnibok fémjelezte szélsőjobboldali Szvoboda ellensúlyaként azért szükség van.

Viktor Janukovics ukrán elnök január 25-én Jacenyuknak miniszterelnöki, Klicskónak pedig miniszterelnök-helyettesi posztot ajánlott a politikai válság rendezése érdekében. Ezt egyikük sem fogadta el. Nuland és Pyatt telefonbeszélgetését „A Majdan bábjai” címmel és orosz felirattal február 4-én tették fel a YouTube videómegosztóra.

A „Fuck the EU” fordulat Nuland szájából akkor hangzik el, amikor az ENSZ lehetséges szerepvállalásáról beszél az ukrán politikai válság rendezésében. "Jó lenne, ha az ENSZ segítene, hogy összeálljon a dolog... és tudod mit, a francba az EU-val” – mondja a külügyi államtitkár. Pyatt egyetért vele.

 

Washingtoni politikai körökben nem cáfolják, hogy a beszélgetés valódi, de mindenki sietve hangoztatja, hogy Oroszország áll a lehallgatás és a kiszivárogtatás mögött. Ezt támasztja alá egyébként, hogy Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes egyik munkatársa az elsők között kommentálta azt a Twitteren. Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő úgy nyilatkozott, ha igazak az erről szóló hírek, akkor az „új mélypontot” jelent az oroszok működésében. Szerinte Nuland már felvette a kapcsolatot az európai szövetségesekkel, és bocsánatot kért a telefonbeszélgetés alatt elhangzó kiszólásokért.

Merkel meg Nulandet kifogásolja

Az ügyben pénteken megszólalt Angela Merkel német kancellár is, aki „teljességgel elfogadhatatlannak” nyilvánította az amerikai külügyi államtitkár nyelvhasználatát. A telefonbeszélgetés nem az első ügy, amely feszélyezi az Egyesült Államok és az EU viszonyát. Edward Snowden szivárogtatási akciója nyomán tavaly ősszel egyre másra érkeztek a hírek arról, hogy szövetségesi kapcsolat ide vagy oda, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség milliószámra gyűjtött metaadatokat e–mailekről és telefonos párbeszédekről Franciaországban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Németországban is. Merkel mobilját pedig az amerikaiak 2002 óta több mint tíz éven át lehallgatták. Berlini közlések szerint Nuland a németeket nem hívta fel bocsánatot kérni.

A „Fuck the EU” már csak azért is sértő, mert az ukrán ellenzék november 21-én EU-integrációt követelni vonult az utcákra azután, hogy a parlamentben orosz nyomásra meghiúsult az úgynevezett Timosenko-törvénycsomag elfogadása. Ezt Brüsszelben a Kijevvel aláírandó társulási egyezmény és szabadkereskedelmi szerződés előfeltételéül szabták. De azóta sincs rajta egyik fél szignója sem. Oroszország a maga részéről egyébként azzal a váddal mutogat az EU-ra és az Egyesült Államokra, hogy túlságosan is befolyásolni akarják, ami Ukrajnában történik, nem hagyva, hogy a helyi politikai elit vagy a nép döntsön a megoldásról. November 21-e óta a kijevi tüntetések központi helyszínére, a Majdanra Guido Westerwelle volt német külügyminiszter és ételt osztani maga Nuland is kilátogatott már.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy főtanácsadója, Szergej Glazev nemrég egyébként az ukrán ellenzék pénzelésével is megvádolta az amerikaiakat, mondván, Kijev mostanában tele van frissen nyomott amerikai bankjegyekkel, amelyekből eközben Moszkvában még egyet sem látni. Glazev az a főtanácsadó, aki Ukrajnáért felel Putyin mellett, és akinek sikerült nyíltan a tüntetések elleni erőszakra felszólítania Janukovicsot: „Az elnöknek választania kell. Megvédi az ukrán államiságot és letöri a lázadást, vagy elveszíti a hatalmát, ami után Ukrajnán belső válság és a kiút nélküli káosz lesz úrrá” – vélte az orosz politikus az energiaóriás Gazprom lapjának adott január végi interjújában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.