galéria megtekintése

Alig csomagolt amerikai bírálat az Orbán-kormánynak

Jó sok pofont kaptak a magyarok – lehetett hallani elkapott beszélgetésekben az Európai Politikai Elemző Központ (CEPA) konferenciájának kávészünetében. A csütörtöki washingtoni esemény hivatalos témája Közép-Európa és az USA kapcsolata volt, ám az első percektől kezdve az ukrán válság és az Oroszország jelentette veszély került a középpontba.

Victoria Nuland, az amerikai külügy Európáért felelős államtitkára vitaindítójában kiemelte, hogy 25 éve omlott le a berlini fal, Közép-Európa népei ekkor harcolták ki a szabad választások jogát, a sajtó szabadságát, a civil szféra létjogosultságát, „röviden, visszaállították a liberális demokráciát."

Ám az ekkor kiharcolt értékeket ismét veszély fenyegeti – kívülről és belülről egyaránt.

Amerikai katonai helikopter magyarországi bemutatón
Amerikai katonai helikopter magyarországi bemutatón
Kurucz Árpád / Népszabadság

 

A külső veszélyek között Oroszországot, illetve az Irakban teret nyerő ISIS-t említette, majd hozzátette: a Közép-Európában a demokráciát és szabadságot fenyegető belső veszélyek ugyanilyen súlyosak.

– Miközben a térség országai élvezik a NATO és az EU nyújtotta előnyöket, vannak olyan vezetők a térségben, akik mintha elfelejtették volna, hogy ezek az intézmények milyen alapértékeken nyugszanak. Azt kérdezem ezektől a vezetőktől, hogyan képesek minden éjjel a NATO ötödik cikkelyének takarója alatt aludni, miközben nap mint nap az illiberális demokráciát erőltetik, felkorbácsolják a nacionalista érzelmeket, korlátozzák a sajtó szabadságát és démonizálják a civileket? Kérdezem azokat, akik korrupt hivatalnokokat védenek az igazságszolgáltatástól, megkerülik a saját parlamentjüket, ha nekik úgy kényelmesebb, vagy piszkos egyezségeket kötnek, amelyekkel növelik országuk függőségét egyetlen energiaforrástól, annak ellenére, hogy a diverzifikálás mellett kötelezték el magukat. Azt kérdezem tőlük, ezek a lépések vajon hogyan erősítik és teszik biztonságosabbá az országukat? – mondta a helyettes államtitkár.

Obama elnökre hivatkozva kifejtette, hogy az elnyomó kormányok egymáshoz hasonló módokon gyengítik a civil társadalmat, és eközben saját országuk szabadságát, biztonságát és jólétét ássák alá.

Ezt pedig külső hatalmak képesek kihasználni. – Csak akkor lehetünk erősek, ha megvédjük a politikai pluralizmust, a civil társadalmat és az egyet nem értés jogát saját határainkon belül, ha a kormányunk tiszta, transzparens és elszámoltatható – folytatta.

Edward Lucas, a beszélgetés moderátora azzal fordult Németh Zsolthoz, a magyar parlament külügyi bizottságának elnökéhez: reagáljon Nuland „nem különösebben becsomagolt" üzenetére. Németh válaszul azt mondta, hasznos lenne, ha két év után az Egyesült Államok végre küldene nagykövetet Magyarországra, mert akkor pontosabb információi lennének.

A civil társadalommal vagy polgári szabadságjogokkal kapcsolatban szerinte „semmiféle olyan probléma nincs", amelyekről Nuland beszélt.

Közép-Európa egységét szerinte új típusú biztonsági felfogás segítségével lehet megerősíteni, melyben egyaránt vannak gazdasági és katonai elemek. Kiállt az amerikai-európai szabadkereskedelmi tárgyalások fontossága mellett.

Ukrajnával kapcsolatban azt hangsúlyozta: Magyarország betartja nemzetközi kötelezettségeit, kitart az Oroszország elleni szankciók mellett, ám azok önmagukban nem oldják meg a válságot, ahhoz kreatív diplomácia szükséges.

A közönség kérdéseinek többsége is Németh Zsoltnak szólt, pedig hárman ültek a reggeli panelben. Többen megkérdezték, mit jelentett Orbán Viktor kijelentése az illiberális államról, vagy hogy miért állította le Magyarország a gázszállítást Ukrajna felé. Az első kérdésre Németh úgy válaszolt:

– Jelenleg globális verseny van a liberális és illiberális demokráciák között, amelynek a kimenetele még nem dőlt el... A magyar demokrácia liberális és az is marad, de a sikerhez lehet, hogy más országoktól is kell tanulni, köztük az illiberálisoktól is.

Ukrajnával kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a gázszállításokat azért állította le Magyarország, mert fel kell töltenie télre a gáztározóit. Amint feltöltötte az ország a tározóit, ismét megindulhat a gáz Ukrajna felé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.