Kamu diplomataként tündököl a magyar külügyek botrányhőse

Diplomatastátusza már nincs, mégis diplomatarendszámot használ, és szabadon autózgat Budapesten Kiss Szilárd egykori agrárattasé, aki alvilági kapcsolatai miatt megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, kirúgták a külügyminisztériumból, majd letartóztatták korrupció gyanújával. Fazekas Sándor volt miniszteri megbízottja egy jogi fekete lyukba bújt, ahol mindeddig se az orosz, se a magyar hatóság keze nem érte el.
A diplomatarendszámmal való visszaélést új szintre emelte Magyarország volt moszkvai agrárattaséja, a tavalyi letartóztatása után már jó ideje szabadlábon lévő Kiss Szilárd – írja mai cikkében az Index, emlékeztetve, hogy tavaly sikertelenül próbáltak Kiss Szilárddal és a moszkvai magyar vízumközpontot irányító élettársával beszélni, noha tele voltak kérdésekkel „többek közt a feltételezett orosz alvilági és titkosszolgálati kapcsolatairól, a Mészáros Lőrinccel és Tarsoly Csabával közös bizniszeiről és persze a prostivízumokról”.

Kiss nem nyilatkozik, ellenben aktív életet él, rendezvényeken is feltűnt már az utóbbi hónapokban, miközben a rendőrök intézkedései elleni védelmet jelentő orosz diplomatarendszámot használ. Olyan rendszámot, pontosabban olyan rendszámokat (hajdan hármat igényelt, és kapott Kiss még a moszkvai követség dolgozójaként), amilyen használatára már régen nem jogosult – mint azt az Index hivatalosan megtudta. Nyilván nem véletlenül, hiszen a vörös rendszám – mert nem is kék, hanem annál „magasabb rangú” vörös diplomatarendszámú autót vezet Budapesten a volt agrárattasé – úgyszólván teljes inkognitót biztosít az autóban ülőknek. Egészen egyszerűen azért, mert a rendőrök tudják, hogy felesleges papírmunkába bonyolódnának azzal, ha egy ilyen autót megállítanának. Bárkit és bármit lehet így azzal fuvarozni, a lebukás legcsekélyebb veszélye nélkül.

Meg is lehet vele szökni az országból, ha úgy adódna – utalnak rá a cikkben, ahol terjedelmesen és alaposan kifejtik az orosz diplomatarendszám előnyeit, és azt, hogy Kiss minden bizonnyal tudatosan él vissza a jogi fekete lyuk adta előnyökkel.
Az Index birtokában lévő követségi jelentés szerint Kiss kirúgása után is diplomataként tevékenykedett tovább Moszkvában, még annak ellenére is, hogy a nagykövetségről is kitiltották. Diplomatakártyáját is megtartotta, azt csak tavaly márciusban adta le élettársa a konzulátuson – akkor, amikor börtönben ült Kiss. A történet érdekessége, hogy az igazolványt a magyar követség konzulátusa még abban a hónapban visszaküldte az orosz külügyminisztériumnak, vagyis az oroszok több mint egy éve tisztában vannak vele, hogy

Kiss Szilárd és a moszkvai vízumközpont botrányos ügyeiről a Népszabadság többször is írt, cikkeinket itt és itt olvashatják.

Kissnek nincs diplomatakártyája, amire a diplomatarendszám használatához is szükség lenne. Ragaszkodása a diplomatakülsőségekhez és a vele járó előnyökhöz mégis következmények nélkül maradt, sőt, a történet szerteágazóbb, mint látszik, ugyanis tudomást szereztek egy diplomata-rendszámos, még vámelőjegyzésben lévő BMW X5 típusú gépkocsiról, amelynek a papírjai 2017-ig rendezettek. Ezt az autót használhatja Kiss élettársa, a moszkvai magyar vízumközpont egykori vezetője, az orosz kormánykörökbe bejáratos Léna (Jelena Cvetkova), akiről korábban azt írták, hogy az orosz titkosszolgálattal is kapcsolatban áll.

A diplomata-rendszámos autókázásnak közeli végét jelenthetné, hogy az orosz közlekedésrendészet a napokban arról tájékoztatta a magyar követséget: Kiss Szilárd Porschéjának a rendszáma körözés alatt áll, „Oroszország területére történő belépésnél a hatóság azonnal lefoglalja a gépjárművet, és eljárást indít a gépjármű tulajdonosa ellen”. Kiss azonban a Porschét évek óta Magyarországon használja, és nyilván nem fog Oroszországba visszamenni vele, hogy elvegyék tőle.

A magyar külügyminisztérium keresi a jogi lehetőségeket, de a körözést hivatalosan a budapesti orosz nagykövetségnek kellene jeleznie a magyar hatóságok felé. Lattmann Tamás nemzetközi jogász viszont az Indexnek azt mondta, szerinte nincs szükség kifejezett orosz kérésre sem: ha a magyar hatóságnak hiteles információja van arról, hogy a rendszámot visszavonták, minden további nélkül elkobozhatja azt, hiszen a használata bűncselekmény. Egyelőre ez nem történt meg.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.