galéria megtekintése

Hirtelen kínos lett a moszkvai vízumközpont

7 komment


Horváth Gábor

A külügy tíz napja még nem látott okot a moszkvai vízumközpont felülvizsgálatára, mostanra azonban felbontotta az üzemeltetésre vonatkozó szerződést a brókerbotrányba keveredett Quaestor cégcsoporttal. Az Index kiderítette, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Kiss Szilárd Mészáros Lőrinccel is üzletelt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium jelenleg nem látja annak okát, hogy a moszkvai vízumközpont működését felülvizsgálja – ezt február 28-án írta Szijjártó Péter miniszter Mesterházy Attilának.

Mészáros érkezik Orbán Viktor harmadik eskütételére 2014-ben a Kossuth téren
Mészáros érkezik Orbán Viktor harmadik eskütételére 2014-ben a Kossuth téren
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A szocialista képviselő hetekkel korábban intézett kérdéseket a tárcához, miután kiderült, hogy a pénzügyi bűncselekmény gyanújával előzetes letartóztatásba helyezett Kiss Szilárd Miklós korábban agrárdiplomataként a moszkvai magyar nagykövetségen dolgozott, s orosz állampolgárságú felesége révén továbbra is köze van a moszkvai vízumközponthoz.

 

Azt lapunk és az Index is megírta, hogy Kiss Szilárd Miklós feleségének vállalkozása mellett a Tarsoly Csaba érdekeltségeihez tartozó Quaestor cégcsoport is tulajdonos volt a vízumközpontban. Tarsoly és Szijjártó régi ismerősök, egy sor projektnél bukkan fel együtt a nevük: Tarsolyé az üzleti, Szijjártóé a politikai oldalon. A külügy szerdán hosszas közleményben cáfolta, hogy Tarsoly a Szijjártó Péterhez fűződő kapcsolatai révén „zsíros ügyletekhez" jutott volna, mint ahogyan azt Pápai Levente, az Együtt alelnöke állította.

A Quaestor brókercégének bedőlése után a külügyminisztérium rövid úton felmondta a moszkvai vízumközpont és az isztambuli kereskedőház működtetéséről szóló szerződést. Ugyanakkor a külügyi tárca Mesterházy kérdéseire még tíz nappal ezelőtt sem volt hajlandó érdemi információt adni arról, mennyire biztonságos a schengeni vízumok kiadása a moszkvai nagykövetségen, hogyan kerülhetett Kiss a vízumkiadás közelébe, egyáltalán, hogy nevezhették ki diplomatának egy olyan országba, ahol korábban gazdasági bűncselekményért jogerősen elítélték, illetve milyen kapcsolat fűzte a moszkvai magyar körökben jó ideje kétes hírű férfit a jelenleg Kijevben nagykövet Keskeny Ernőhöz.

Kisst Moszkvában jogerősen elítélték, amiért orosz ügyfelének nem tudott visszafizetni egy nagyobb kölcsönt.

A per során elhangzott, hogy Kiss 80 ezer eurót vett át az üzletembertől, cserébe megígérte neki, hogy elintézi barátai és partnerei magyar vízumát.

Kisst ezt követően nevezték ki agrárattasénak Moszkvába, ahol bár munkaköre ezt nem követelte meg, továbbra is nagyon sok vízumkérelemnél működött közre. Kisst az agrárattaséi beosztáshoz képest szokatlanul magas, „követtanácsos és meghatalmazott miniszter" diplomáciai rangba nevezték ki – ehhez már miniszterelnöki jóváhagyás szükséges.

A hírek szerint azonban

gondok merültek fel nemzetbiztonsági átvilágítása során,

s 2013-ban feltehetően ezért hívták vissza Budapestre, ahol az agrártárcánál lett miniszteri megbízott.

Az Index feltárta, hogy Kiss 2012 végén, amikor diplomataként szolgált Moszkvában, egy orosz partnerrel együtt közös céget alapított Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel. Orbán Viktor kormányfő barátja a honlap érdeklődésére először nem is emlékezett az esetre, majd azt mondta, szalonnát akart exportálni Oroszországba, ám ezt megakadályozta az orosz embargó.

Mint ismert, Orbán Viktor komoly visszhangot kiváltó nyilatkozatban bírálta a Moszkva ukrajnai agressziójára reagáló európai szankciókat,

amelyekre válaszul a Kreml korlátozta az európai agrártermékek behozatalát. A magyar miniszterelnök tavaly még azt mondta, a szankciókkal „lábon lőttük magunkat".

Nem világos, tudott-e Mészáros meghiúsult oroszországi reményeiről, február elején a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozva mindenesetre visszakozott: „Megígértem miniszterelnök kollégáimnak az Európai Unióban, hogy mindegy, mit gondolok erről, nem fogom többé kimondani."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.